9 sfaturi pentru copilul cu ADHD

9 sfaturi

9 sfaturi

Orice psiholog sau medic specialist va va explica pe indelete ca un copil ce sufera de ADHD nu este capabil sa se concentreze pe un lucru, stimulii din jurul sau putand usor sa il perturbe si sa il faca sa isi schimbe foarte repede atentia de la un lucru la altul. Hiperactivitatea si impulsivitatea sunt trasaturi caracteristice ale ADHD-ului.

Nu trebuie sa va mire daca copilul in cauza vorbeste neintrebat, nu are rabdare, nu reuseste sa fie organizat, pierde din lucruri sau vorbeste foarte mult. Aceste probleme cauzeaza de multe ori cearta sau conflict intre parinti, discutiile escaladand si ajungand la proportii greu de imaginat intr-o familie. Din aceasta cauza viata cu un copil cu ADHD in familie devine de multe ori agitata si plina de evenimente de multe ori ce par incontrolabile pentru ambii parinti.

Va prezint in continuare 9 sfaturi pentru copilul cu ADHD, bineinteles sfaturile sunt catre parinti. Aveti nevoie de multa intelegere si rabdare iar aceste sfaturi sunt doar o mica masura a lucrurilor ce trebuie facute pentru a recupera cat mai bine un copil si a-l calauzi catre o viata normala.


Simplitate - copilul cu AD/HD are nevoie de liniste, afectiune si rutina. Incercati sa ii simplificati cat puteti de mult viata. Il intelegeti daca sunteti la nivelul lui pentru a trai experientele din punctul lui de vedere. Evitati violentele, chiar si numai cele verbale in prezenta lui.
Calm - mentinerea calmului in camin este cel mai bun exemplu de ce inseamna stare de normalitate. Incercarile la care sunt supusi parintii unui copil cu AD/HD sunt de multe ori inimaginabile. Fiti totdeauna calmi in fata lui dar si in discutiile ce le aveti cu partenerul de viata. In timp acest lucru scade nervozitatea copilului.
Acceptare - tratamentele sau sedintele comportamentale de la psiholog nu declanseaza schimbari imediate. Parintii accepta greu o astfel de realitate care le va marca viata. De aceea este necesar sa accepti si sa traiesti mai departe, in noile conditii, pentru a-l putea ajuta cat mai mult pe copil sa se integreze in societate si sa tinda catre o viata normala. Esti parinte si are nevoie de tine.
Rabdare - o virtute fara de care iti va fi greu sa faci fata copilului tau. Daca nu o ai, rabdarea trebuie invatata. Starile de agitatie si nervozitate cu care te vei confrunta ca parinte te vor pune la incercare. De multe ori nu vei avea nici un instrument de lupta impotriva acestor stari.
Fii pozitiv - intotdeauna gandeste-te la calitatile sau la lucrurile bune ale copilului tau. O astfel de gandire iti da incredere ca poti sa il recuperezi catre o viata normala.O lista cu calitati si lucruri pozitive este indicat de facut si chiar de afisat la loc vizibil in casa. Cu cat crezi mai mult ca sta in puterea ta recuperarea copilului, cu atat sansa de a se intampla este mai mare.
Autocontrol - straile de nervozitate pot fi adevarate pietre de moara. O atitudine corecta in fata copilului cand acesta trece printr-o "criza de nervi" este sa va pastrati autocontrolul si sa vorbiti cu el calm si linistit. Acest comportament, in timp va fi copiat de copil. Nu va ajuta la nimic sa va pierdeti si sa alimentati strea de nervozitate a copilului cu nervii si frustarile dumneavoastra.
Fii informat - citeste in permanenta despre afectiunea copilului tau. Trebuie sa cunosti mecanismele care stau in spatele afectiunii pentru a putea interveni in cunostinta de cauza cand va trebui. Lumea evolueaza si apar mereu metode de lupta noi impotriva afectiunilor. Cu cat esti mai informat, cu atat sansa de recuperare este mai mare.
Obiective realiste - stabileste pentru copilul obiective realiste, pe care le poate atinge. Nu ridica stacheta foarte sus, acest lucru te va face sa iti pierzi increderea si speranta. Cu pasi mici este cel mai bine. Nu te astepta sa schimbe repede multe comportamente. Acest lucru nu este recomandat, concentrati-va pe unul singur odata.
Concentrare - nu pune "ispitele" in jurul lui cand este antrenat intr-o activitate. Televizorul, radioul eventual calculatorul sau consolele de jocuri nu trebuie sa stea in camera cu el cand incearca sa se concentreze la o alta activitate. Ii vine foarte greu sa fie focusat sau sa isi orienteze mintea catre un singur lucru. Daca nu intelegi acest lucru pentru ca este diferit fata de tine, nu vei avea succes.

Lista ramane deschisa si va dau posibilitatea sa o imbunatatim impreuna…
Completeaza acum un chestionar ADHD !
Vezi 9 sfaturi pentru copilul cu ADHD ca mindmap.

Scris in categoria: AD/HDToate

Taguri:

RSSComentarii (0)

URL Trackback

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.