Diskinezia paroxistica indusa de exercitii fizice
Scris de dr. Aurelia Dogaru pe data de apr. 26, 2014 cu Comentarii 0
Diskinezia paroxistica indusa de exercitii fizice
este o forma de diskinezie paroxistica caracterizata prin prezenta unor episoade nedureroase de incordare a extremitatilor sau de prezenta unor posturi anormale ale corpului declansate de efortul fizic (distonie).
Debutul bolii este in copilarie, dar ea poate aparea si mai tarziu, pana la treizeci de ani. Nu este frecventa, s-au raportat cateva persoane in lume afectate de aceasta boala.
Caracteristic acestei diskinezii este faptul ca atacul este declansat de efortul fizic cu durata variabila intre 15 si 60 minute. Boala se poate manifesta la membrele inferioare (in 75% din cazuri) de obicei bilateral, dar si la membrele superioare, fata, gat, trunchi. La membrele inferioare, pacientii simt incordare si crampe, iar mersul devine imposibil.
Manifestarile pot fi prezente doar la “zona” care a facut efort fizic, sunt favorizate de frig, oboseala, lipsa somnului, stres psihic, dureaza intre cinci minute si doua ore, pot aparea o data pe zi sau de mai multe ori pe luna (unu pana la cinci ori), iar pacientul este constient in timpul atacului.
Diskinezia paroxistica indusa de exercitii fizice
poate avea cauze genetice, s-au idendificat mutatii la nivelul genei care codifica transportul glucozei prin bariera sange-creier (bariera hematoencefalica). S-a emis ipoteza ca prin scaderea transportului de glucoza la nivelul creierului in timpul efortului fizic se produc manifestarile descrise. Boala se transmite la fiecare generatie in familiile afectate.
Exista si cazuri sporadice care pot aparea dupa in traumatism minor sau dupa un traumatism cu pierderea constientei.
Diskinezia paroxistica indusa de exercitii fizice
se poate asocia cu migrena, epilepsia, coreoatetoza paroxistica distonica cu episoade de ataxie si spasticitate si boala Parkinson.
Ca si investigatii, se pot efectua EEG (in special pentru a diferentia manifestarile din boala de o criza epileptica) care este normal, RMN cerebral care e normal. Poate aparea o scadere a glucozei in LCR la cei care au afectat transportul glucozei dar nu este o modificara prezenta numai la aceasta boala. De asemenea, examenul neurologic al acestor pacienti este normal.
Nu exista un tratament specific, recomandarea este de a evita exercitiile fizice. Unii au incercat dieta ketogenica, adica dieta in care consumi de trei ori mai multe grasimi decat proteine si carbohidrati. Aceasta si-a dovedit eficacitatea doar la cei cu afectarea transportului glucozei.
Scris in categoria: Manifestari • Toate • Tulburari de miscare