Examenul fundului de ochi

Examenul fundului de ochi

Examenul fundului de ochi

Examenul fundului de ochi,

se efectueaza in principal cu doua echipamente oftalmologice, cu ajutorul oftalmoscopului sau cu un biomicroscop.

Medicul specialist are acces sa priveasca prin pupila normala sau dilatata cu ajutorul unor substante speciale observand astfel retina si elementele ei. Unele modificari patologice de la nivelul retinei sugereaza prezenta unui proces inflamator, tumoral sau ale unor modificari vasculare la nivelul creierului, retina fiind considerata “ca o prelungire a creierului”.

Era digitala a facut ca investigatiile in oftalmologie sa devina foarte exacte, camerele  cu senzori  digitale rivalizeaza cu echipamentele cu film pentru culoare, contrast, sensibilitatea si rezoluţie. Beneficiile potentiale ale imaginii electronice sunt semnificative. Lentilele Single Lens Reflex (DSLR) de inalta calitate, au devenit tot mai accesibile si au inceput sa inlocuiasca echipamentele bazate pe film. In  practica au inceput sa se  utilizeze fisele medicale electronice, iar  imaginile  foto digital pot fi importate direct si comprimate apoi stocate in baza de date. Examenul fundului de ochi este o investigatie ce a evoluat mult in ultimii ani si este tot mai des folosita nu numai pentru tratarea ochilor ci si ca mod de investigare desine statator pentru afectiuni ale creierului.

Examenul fundului de ochi,

face parte din examinarea neuro-oftalmologica si de multe ori, desi este o investigatie de rutina, scoate la suprafata afectiuni si modificari patologice pe care alte metode de investigatie le evidentiaza mai greu. Desi nu este o investigatie greu de suportat, trebuie spus ca medicul oftalmolog se uita prin ochi pentru a vedea prin pupila retina. Problema este ca este o opertiune ce necesita lumina, si mai trebuie spus ca pupila se micsoreaza cand este expusa la lumina. Este un gest reflex. Pentru aceasta medicul foloseste cateva picaturi de anestezic, o substanta ce mareste pupila si un gel transparent pentru a se apropia cu oftalmoscopul de suprafata ochiului.

Examenul fundului de ochi este o investigatie necesara.

Scris in categoria: InvestigatiiToate

Taguri:

RSSComentarii (1)

Lasa un comentariu | URL Trackback

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.