Fenitoin capsule

fenitoin

fenitoin

Prezentare farmaceutica a Fenitoin capsule:

capsule continand fenitoina 50 mg sau 100 mg (flacon cu 20 buc.).
Actiune terapeutica a Fenitoinului: hidantoina cu actiune anticonvulsivanta-antiepileptica; antimigrenos, analgezic; antiaritmic cardiac, poate suprima focarele de automatism ectopic si procesul de reintrare, fara sa deprime conducerea atrio-ventriculara.
Indicatii pentru Fenitoin: epilepsie majora, crize focale corticale si unele cazuri de epilepsie psihomotorie; migrena, nevralgie de trigemen si glosofaringian, alte algii rezistente la analgezicele obisnuite; aritmii digitalice, tahicardii paroxistice, boala Bouveret.
Mod de administrare Fenitoin: in epilepsie, la adulti, initial 100 mg de 2 ori/zi, se creste progresiv, in functie de starea clinica, doza eficace obisnuita fiind de 200-400 mg/zi (intr-o singura priza, pe nemancate, iar in caz de iritatie gastrica, in 2 prize, dupa mese); concentratiile plasmatice corespunzatoare dozelor eficace sunt de 10-20 mcg/ml; la copii se administreaza 3-10 mg/kg corp si zi sau 50-200 mg/zi, dupa varsta. Pentru tratamentul nevralgiilor, 100 mg de 2-4 ori/zi. Ca antiaritmic, doza de intretinere este de 100 mg de 3-4 ori/zi (la adult).
Reactii adverse Fenitoin: anorexie, greata, voma, epigastralgii, gingivita hipertrofica, hirsutism si acnee (la femei tinere), eruptii alergice, foarte rar sindroame de tip colagenoza, Stevens-Johnson, lupus eritematos diseminat, icter colestatic, necroza hepatica, hiperglicemie, osteomalacie (prin deficit de vitamina D), hemoragii la nou-nascut (prin deficit de vitamina K), leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie, anemie aplastica sau megaloblastica (prin deficit de acid folic), limfadenopatie. Oprirea brusca a tratamentului la epileptici poate declansa o stare de rau epileptic. Supradozarea provoaca agitatie sau somnolenta, cefalee, vertij, nistagmus, diplopie (concentratiile plasmatice corespunzatoare dozelor toxice sunt de 20-40 mcg/ml). in general reactiile adverse sunt frecvente, uneori grave; este necesar controlul hematologic periodic.

Contraindicatii Fenitoin:

alergie sau intoleranta la fenitoina, leucopenie si anemie marcata, hipotensiune marcata, bloc atrio-ventricular de gradul II si III; prudenta la hepatici, renali, in insuficienta cardiaca, insuficienta respiratorie, la bolnavii cu accidente cerebro-vasculare in antecedente, la cei care primesc hormoni tiroidieni; se evita sau prudenta in primul trimestru de sarcina (in epilepsie doze cat mai mici intre zilele 20 si 40). Acidul acetilsalicilic, fenilbutazona, etosuximida, mefenitoina, trimetadiona, diazepamul, sultiamul, metilfenidatul, anticoagulantele cumarinice, sulfafenazolul, izoniazida, Pas-ul, cicloserina, cloramfenicolul cresc concentratia plasmatica a fenitoinei; fenitoina creste metabolizarea (inductia enzimatica) si poate diminua eficacitatea digitoxinei, anticoagulantelor cumarinice, hidrocortizonului si asociatiilor estro-progestative; asocierea cu IMAO si toxicele hematopoietice este contraindicata.

Producator Fenitoin: Armedica

Scris in categoria: MedicamenteToate

Taguri:

RSSComentarii (0)

URL Trackback

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.