Hidrocefalia fetala
Scris de dr. Aurelia Dogaru pe data de feb. 20, 2011 cu Comentarii 2
Hidrocefalia fetala
se defineste ca o tulburare a circulatiei Lichidului Celalo Rahidian (LCR) provocand o acumulare intraventriculara a acestuia, ceea ce determina o dilatare ventriculara progresiva.
LCR se produce inca de la sfarsitul lunii a2a de viata intrauterina. LCR circula prin sistemul ventricular format din 2 ventriculi laterali, un ventricul 3 si un ventricul 4, care comunica intre ele, si, de aici ajunge in sinusurile venoase.
Cauzele hidrocefaliei sunt:
– o productie excesiva de LCR,
– o reabsorbtie necorespunzatoare de LCR,
– un obstacol in circulatia LCR.
Hidrocefalia se poate observa la orice varsta, la unii copii chiar din viata intrauterina. De aceea putem avea hidrocefalia fetala, a sugarului si a copilului. Sunt diferite prin cauze, aspecte clinice si, prognostic.
Pentru hidrocefalia fetala:
– diagnosticul poate fi suspectat la 15 saptamani cu o variatie intre 13 si 16 saptamani de gestatie si afirmat intre 18 si 20 saptamani (de gestatie);
– diagnosticul se bazeaza pe criterii echografice:
- diametrul biparietal (care se coreleaza cu varsta gestatiei) este distanta intre cele doua oase parietale si practic arata cat de mare este capul;
- dilatarea ventriculelor (ventriculii sunt cavitatile cu Lichid Cefalo Rahidian care se afla in interiorul creierului).
- raportul intre dimensiunea ventriculilor si dimensiunea emisferelor cerebrale:
- N: 0,7 la 15 saptamani de gestatie,
- 0,5 la 20 saptamani,
- 0,35 la termen.
O crestere a acestui raport sugereaza hidrocefalai fetala, mai ales daca se asociaza cu cresterea diametrului biparietal. Poate exista si o dilatatie tranzitorie a ventriculilor intre a 16a si a 18a saptamana, si, de aceea diagnosticul de certitudine se pune dupa examene repetate.
Daca s-ar stabili diagnosticul de hidrocefalie, trebuie sa fie cautate si alte malformatii, in primul rand al Sistemului Nervos Central (cu care se asociaza in 90% din cazuri), dar si ale altor organe: rinichi, cord, vase, stomac, intestine, fata, schelet.
Pentru diagnostic in caz de hidrocefalia fetala, sunt necesare:
– ecografia,
– RMN fetal (nu este o metoda folosita des in Romania, mai ales datorita faptului ca echografele au devenit extrem de performante),
– amniocenteza pentru determinarea cariotipului si a alfa fetoproteinei;
– cariotipul este important pentru identificarea unor boli cromozomiale asociate cu hidrocefalia; determinarea alfa fetoproteinei este importanta in identificarea unor malformatii cum ar fi meningocelul care poate determina hidrocefalia fetala;
– TORCH (dozarea de anticorpi IgM, IgG pentru toxoplasma, citomegalovirus, rubeola, herpes).
Aceste investigatii sunt necesare pentru ca cele mai frecvente cauze de hidrocefalia fetala sunt:
– toxoplasmoza si mai putin inventia cu citomegalovirus,
– malformatii cerebrale din bolile genetice sau din alte cauze,
– tumorile,
– toxicele, cum ar fi medicamentele,
– hemoragia cerebrala.
Atitudinea terapeutica
Asocierea cu alte malformatii ale Sistemului Nervos Central, in functie de gravitatea lor se poate pune problema intreruperii sarcinii.
Existenta de malformatii ale altor organe, sunt factor de prognostic prost, crescand riscul mortii fetale.
Daca nu sunt identificate alte malformatii se supravegheaza ecografic saptamanal.
Daca hidrocefalia fetala este activa, ventriculii se dilata, creierul se distruge sau nu se dezvolta corespunzator ceea ce va duce la afectare motorie si, sau psihica. De aceea sarcina se poate intrerupe inainte de termen si se poate face shunt ventriculo-peritoneal ( se pune un tub care dreneaza cantitatea de lichid in exces din ventriculi in peritoneu) sau se poate face drenaj intrauterin, adica montarea unui tub care dreneaza lichidul din ventriculi in cavitatea amniotica (probabil nu in Romania) cat timp, fatul se afla in uterul mamei.
Daca hidrocefalia fetala nu este activa, nu se intervine. Copilul se poate naste si normal dar si prin cezariana, la termen. Se urmareste clinic si ecografic in primele luni de viata, atitudinea terapeutica fiind in functie de evolutie.
Mentiune: acest articol este scris din punctul de vedere al unui neurolog pediatru. Cu siguranta ca medicul ginecolog va poate da mai multe sfaturi si mai multe detalii pentru a opta pentru cea mai buna solutie in caz de …
[…] […]
[…] o hidrocefalie care este prezenta la nastere (ca urmare a unei hidrocefalii fetale) sau care apare in prima luna de viata. Cauzele hidrocefaliei neonatale pot fi: o hemoragie […]