Hipotermia

Hipotermia

Hipotermia mi s-a părut un subiect deosebit de interesant, motiv pentru care m-am gândit să scriu câteva informații despre el.  Mi-a venit aceasta idee după ce am avut un pacient care a avut câteva episoade de hipotermie. În urma acestor episoade s-a prezentat  împreună cu familia pentru o evaluare neurologică la cabinet. Examinarea a fost recomandată de către medicul pediatru pornind de la faptul că centrul termoreglării este hipotalamusul. Acesta este o formațiune de la nivelul creierului.
Cum se măsoară temperatura corpului și care sunt valorile normale stabilite de specialiști?
De la naștere și până la doi ani cel mai corect ar fi să o măsurați intrarectal, axilar fiind a doua alegere. Trebuie de asemenea să vă atrag atenția ca în ’’lumea medicală” măsurarea la aceasta vârstă a temperaturii axilar nu este acceptată ca și corectă.
Intre  doi și cinci ani se măsoară tot intrarectal, axilar sau timpanic fiind a doua alegere.
Peste  cinci ani puteți lua temperatura oral, timpanic, axilar și rectal.
Valorile normale ale temperaturii sunt și ele diferite în funcție de zonă:

  • rectal — 36,6  –  38ºC;
  • axilar — 35  –  37,5ºC;
  • oral — 35,5  –  37,5ºC;
  • timpanic — 35,8  –  38ºC.

O definiție a hipotermiei

Există o variație a temperaturii în funcție de orele zilei, temperatura fiind mai mare între orele 17-19 și mai mică în timpul nopții orele 1-3. Activitatea fizica duce la creșterea temperaturii.
Hipotermia la adult este definită ca scăderea temperaturii sub 35ºC.
La nou născuți și copii mici hipotermia este definită astfel:

  • hipotermie ușoara între 36-36,4ºC,
  • moderată 32-35,9ºC,
  • severă sub 32ºC.

Copiii sub vârsta de 3 ani sunt mai expuși la hipotermie deoarece mecanismul de reglare a temperaturii este imatur și există un dezechilibru între producerea de căldură și menținerea acesteia în organism; de asemenea suprafața corporală este mai mare comparativ cu greutatea ceea ce face ca producția de căldură să fie mai mica comparativ cu pierderea de căldură. Adică mai pe scurt, cantitatea de căldură produsă, care depinde de greutatea copilului este mai mică decât pierderea de căldură care are loc pe suprafața corpului.

La început, când temperatura scade sub 36,4ºC copilul este palid, iar inima ii bate mai repede.

Când temperatura scade sub 35ºC copilul tremură, are pielea rece, poate fi confuz, mișcările sunt dezordonate, vorbește neclar.

Dacă temperatura scade sub 32ºC copilul nu este conștient, nu mai tremură dar pielea este rece, inima îi bate rar, tensiunea este scăzută, respirația este rară, mușchii sunt încordați, apar modificări EKG ( bătăi neregulate ale inimii).

Dacă temperatura scade sub 28ºC apare coma, inima bate rar, respirația este rară, pupilele nu reacționează la lumina.

Ce cauzează hipotermia

Pentru a înțelege cauzele care pot duce la hipotermie și pentru a înțelege și toate semnele clinice menționate anterior trebuie să știm cum se produce și se pierde căldura la nivelul organismului. Când corpul uman este expus la frig, 90% din căldură se pierde prin piele, iar restul prin plămâni. Dacă bate vântul și este umezeală sau corpul este scufundat în apă rece căldura se pierde mai rapid.
Hipotalamusul are rolul de a scădea sau crește temperatura corpului. El primește informații de la celulele situate în diferite zone ale organismului reglând producerea sau pierderea de căldură. De exemplu, dacă temperatura corpului scade, apare contracția vaselor de sânge din piele, de aceea, copilul este palid; tremurăturile apar prin contracția musculaturii având ca rezultat producerea de căldura.
Activitatea normală a inimii și ficatului produce majoritatea căldurii corpului. În caz de hipotermie activitatea creierului este mai lentă, de aceea apare oboseala, lipsa de energie apoi confuzia, inima bate mai încet,  respirația este mai rară.

Hipotermia apare deci fie ca urmare a expunerii prelungita la frig la care se poate adăuga o îmbrăcăminte necorespunzătoare,  fie ca urmare a căderii într-o apa rece, fie o temperatură scăzută în casă. Alte cauze sunt cele legate de afectarea principalelor organe care sunt implicate în reglarea temperaturii corpului: de exemplu în boli severe ale inimii,  ficatului,  plămânilor,  creierul ( traumatisme severe, hemoragii cerebrale, accidente vasculare ),  dar și în consumul de alcool, de droguri, unele medicamente, hipotiroidism.

Diagnosticarea hipotermiei

se face prin măsurarea temperaturii corporale.  La copilul mic care nu știe să vorbească ar trebui să ne atragă atenția că este mai palid, mai apatic.
Primele masuri care pot fi luate sunt aducerea persoanei într-un loc uscat și cald; dacă acest lucru nu este posibil protejarea de vânt și frig și așezarea pe o pătură caldă și uscată. Se acoperă cu pătura, se lasă doar fața descoperită. Se scot sau se taie hainele ude. Se evită mișcările pe cât posibil deoarece pot determina bătăi neregulate ale inimii (dacă temperatura este de aproximativ 30ºC);  se evită frecarea pielii, poate declanșa oprirea inimii  (sub 32º C).  Se poate încălzi cealaltă persoană așezându-te cu corpul dezbrăcat lângă ea, prin contactul direct al pielii și acoperirea cu pături a ambelor corpuri. Dacă persoana este conștientă, poate să bea ceva cald, îndulcit, fără alcool sau cofeină ( cele doua favorizează pierderea de căldură). Nu se administrează băuturi persoanelor inconștiente pentru că se îneacă.
Dacă persoana este inconștientă se monitorizează pulsul și respirația.  Se pot începe manevre de resuscitare dacă pulsul și respirația sunt rare dacă aceste manevre se cunosc.
Nu se încălzește prea rapid o persoană, de exemplu folosind o baie caldă sau o lampă. Se pot folosi radiatoare, sticle cu apă caldă, paturi electrice, dar încălzirea se face treptat fără ca sursa de căldură să fie prea aproape sau prea fierbinte. În caz contrar poate arde pielea. Sticlele calde sau pătura electrică sau o compresă caldă se pun în zona gâtului, pieptului, abdomenului, nu pe brațe sau picioare. Cazurile severe se tratează doar în spital.
Doar în cazul unei afectări severe neurologice, traumatism, hemoragie, accident vascular la nivelul creierului sau măduvei spinării poate apare hipotermia la copil. În tumorile hipotalamice nu sunt citate ca și simptome hipotermia / hipertermia.

Scris in categoria: ArticoleManifestariToate

Taguri:

RSSComentarii (0)

URL Trackback

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.