Infectia cu citomegalovirus

citomegalovirus

citomegalovirus

Infectia cu citomegalovirus este cea mai frecventa afectiune data de un virus, care se poate transmite inainte de nasterea copilului si care afecteaza sistemul nervos central (SNC).
Transmiterea virusului de la mama se poate face daca aceasta s-a infectat  cu  citomegalovirus pentru prima data sau daca avea deja virusul in organism si acesta s-a reactivat. Mama poate sa nu aiba nici un simptom sau poate avea o simpla raceala. Alte metode de transmitere sunt:

– prin nastere, daca aceasta se  face prin cai naturale,
– prin alaptare, (infectia cu citomegalovirus a fost identificata foarte rar prin alaptare),
– prin transfuzii de sange.

Boala se poate manifesta in momentul nasterii copilului, fiind severa, afectand atat creierul (meningita, encefalita, convulsii), cat si alte organe (ficatul – hepatita, plamanul – pneumonie, rinichiul – nefrita, intestinele – enterita).

Majoritatea cazurilor de infectie cu citomegalovirus sunt fara simptome la nastere. In putine cazuri pot aparea ulterior semne in primii 2 – 4 ani de viata.

Dintre caracteristicile acestei boli, trebuie amintite:

– craniu de dimensiuni mai mici,
surditate,
– retard in dezvoltarea motorie,  retard in dezvoltarea psihica si a limbajului,
– dificultati de invatare,
– probleme cu vederea.

Cu cat boala este mai severa la nastere, cu atat consecintele ei sunt mai importante.

Diagnosticarea bolii in Romania se face pe baza examenului clinic si a prezentei de anticorpi impotriva citomegealovirusului in sange si in lichidul cefalorahidian. Exista doua tipuri de anticorpi JpM si JgG. Anticorpii JpM indica o boala acuta, iar prezenta anticorpilor JgG indica boala cronica.

Anticorpii JgG (+) la mama si la copil nu inseamna neaparat prezenta bolii (Infectiei cu citomegalovirus) la copil; acesti anticorpi ar fi putut trece de la mama la copil si ei persista pana la 6 luni. Din acest motiv, testul trebuie repetat dupa ce copilul implineste varsta de 6 luni.

Anticorpii IgM nu trec de la mama la copil teoretic, prezenta acestor anticorpi (+) indica boala acuta la copil dar pot exista si reactii false (+).

Daca copilul dumneavoastra sufera de aceasta boala, el ar trebui sa fie sub supravegherea medicului pediatru si neurologului deoarece acestia stiu cat de des sa va trimita la alte controale si stiu cum trebuie sa il urmareasca.

Deoarece medicamentele antivirale pentru tratarea acestei boli au numeroase reactii adverse, sunt folosite limitat in tratamentul copiilor sau a gravidelor care sufera de boala.

Ar fi importanta prevenirea imbolnavirii mamei dar acest lucru este mai greu deoarece transmiterea infectiei, in timpul sarcinii se face respirator. Daca apare o intarziere in dezvoltarea motorie sau psihica a copilului, gimnastica medicala si stimularea cognitiva este importanta.

Scris in categoria: AfectiuniToate

Taguri:

RSSComentarii (5)

Lasa un comentariu | URL Trackback

  1. […] ca cele mai frecvente cauze ale hidrocefaliei fetale sunt: – toxoplasmoza si mai putin inventia cu citomegalovirus, – malformatii cerebrale din bolile  genetice sau din alte cauze, – tumorile, – toxicele, cum ar […]

  2. […] infectia cu citomegalvirus, […]

  3. […] infectia congenitala cu citomegalovirus, toxoplasma, […]

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.