Lamictal

lamictal

lamictal

1. Denumirea comerciala a produsului: Lamictal

Comprimate
LAMICTAL 25 mg, LAMICTAL 50 mg, LAMICTAL 100 mg, LAMICTAL 200 mg
Comprimate masticabile
LAMICTAL 5 mg, LAMICTAL 25 mg, LAMICTAL 100 mg

2. Compozitia calitativa si cantitativa
Un comprimat contine lamotrigina 25 mg, 50 mg, 100 mg, respectiv 200 mg. Un comprimat masticabil contine lamotrigina 5 mg, 25 mg, respectiv 100 mg.

3. Forma farmaceutica
Comprimate. Comprimate masticabile.

4. Date clinice
Adulti:
Lamictal este indicat in completarea medicatiei antiepileptice sau in monoterapie in tratamentul epilepsiei pentru crize convulsive partiale sau generalizate, inclusiv convulsii tonico-clonice si convulsii asociate sindromului Lennox-Gastaut.
Copii:
Lamicial este indicat in completarea medicatiei antiepileptice in tratamentul epilepsiei pentru crize convulsive partiale sau generalizate, inclusiv convulsii tonico-clonice si convulsii asociate sindromului Lennox-Gastaut. Nu este recomandata monoterapia initiala in cazul copiilor diagnosticati recent. Dupa realizarea controlului epilepsiei prin tratament asociat, poate fi intrerupta administrarea celorlalte antiepileptice, pacientii continuand tratamentul cu Lamictal in monoterapie.

4.2 Doze si mod de administrare Lamictal

Administrare: Lamictal comprimate masticabile pot fi mestecate, dizolvate intr-un volum mic de apa (atat cat sa acopere comprimatul) sau inghitite in intregime cu o mica cantitate de apa. Pentru mentinerea unei doze eficace terapeutic la copii trebuie monitorizata greutatea corporala, cu adaptarea dozei odata cu cresterea in greutate. Daca doza de lamotrigina calculata (de ex. in cazul copiilor sau al pacientilor cu insuficienta hepatica) nu corespunde unor comprimate intregi, doza care va fi administrata va fi egala cu numarul minim de comprimate intregi. in cazul intreruperii celorlalte antiepileptice, cu mentinerea Lamictal in monoterapie sau in cazul introducerii altor antiepileptice regimului de tratament continand Lamictal. trebuie luat in considerare efectul pe care acestea il pot avea asupra famiacocineticii lamotriginei (vezi pct. 4.5 Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni).
Dozare in monoterapie:
Adulti si copii peste 12 ani:
Doza initiala de Lamictal in monoterapie este de 25 mg lamotrigina o data pe zi, timp de 2 saptamani, urmata de 50 mg o data pe zi, timp de 2 saptamani. Ulterior, doza poate fi crescuta cu maxim 50-100 mg la fiecare 1-2 saptamani, pana la realizarea unui raspuns optim. Doza uzuala de intretinere pentru obtinerea unui raspuns optim este de 100-200 mg lamotrigina/zi, administrata o data pe zi sau divizata in 2 prize. Unii pacienti au necesitat administrarea a 500 mg/zi pentru realizarea raspunsului dorit.
Cresterea dozei recomandate in monoterapie pentru adulti si copii peste 12 ani:

Din cauza riscului eruptiilor cutanate, nu trebuie depasite doza initiala si ritmul de crestere a dozei (vezi pct. 4.4 Atentionari si precautii speciale).
Dozare in tratamentul asociat:
Adulti si copii peste 12 ani:
In cazul pacientilor la care se administreaza valproat cu/fara alte antiepileptice, doza initiala de Lamictal este de 25 mg o data la doua zile timp de 2 saptamani, urmata de 25 mg o data pe zi. timp de 2 saptamani. Ulterior, doza poate fi crescuta cu maxim 25-50 mg la fiecare 1-2 saptamani pana la obtinerea unui raspuns optim. Doza uzuala de intretinere pentru obtinerea raspunsului optim este de 100-200 mg lamotrigina/zi, administrata in 1-2 prize. in cazul pacientilor ta care se administreaza inductoare enzimatice cu/fara alte antiepileptice (exceptand valproat), doza initiala de Lamictal este de 50 mg o data pe zi pentru 2 saptamani, urmata de 100 mg/zi administrat in 2 prize, timp de 2 saptamani. Ulterior, doza poate fi crescuta cu maxim 100 mg la fiecare 1-2 saptamani, pana la obtinerea raspunsului optim. Doza uzuala de intretinere pentru obtinerea raspunsului optim este de 200-400 mg lamotrigina/zi, administrata in 2 prize. Unii pacienti au avut nevoie de 700 mg lamotrigina/zi pentru obtinerea raspunsului dorit. in cazul pacientilor la care se administreaza antiepileptice a caror interactiune farmacocinetica cu lamotrigina nu este cunoscuta (vezi pct. 4.5 Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni), cresterea dozei de lamotrigina trebuie realizata asa cum a fost recomandat in cazul administrarii concomitente cu valproat.
Cresterea recomandata a dozelor pentru adulti si copii peste 12 ani in terapia asociata:
Saptamanile 1-2
Saptamanile 3-4
Doza de intretinere
25 mg (o data pe zi)
50 mg (o data pe zi)
100-200 mg (o data pe zi sau in 2 prize) Pentru mentinere, doza poate fi crescuta cu 50-100 mg la fiecare 1-2 saptamani
*de exemplu fenitoina, carbamazepina, fenobarbital, primidona

NOTA: in cazul pacientilor la care se administreaza antiepileptice a caror interactiune farmacocinetica cu lamotrigina nu este cunoscuta, cresterea dozei de lamotrigina trebuie realizata asa cum a fost recomandat in cazul administrarii concomitente cu valproat.
Din cauza riscului eruptiilor cutanate, nu trebuie depasite doza initiala si ritmul de crestere a dozei (vezi pct. 4.4 Atentionari si precautii speciale). Copii intre 2-12 ani:
In cazul pacientilor la care se administreaza valproat cu/fara alte antiepileptice, doza initiala de Lamictal este de 0,15 g/kg si zi o data pe zi timp de 2 saptamani, urmata de 0.3 mg/kg si zi o data pe zi, timp de 2 saptamani. Ulterior, doza poate fi crescuta cu maxim 0,3 mg/kg la fiecare 1 -2 saptamani pana la obtinerea unui raspuns optim. Doza uzuala de intretinere pentru obtinerea raspunsului optim este de 1-5 mg lamotrigina/kg si zi, administrata in 1-2 prize, fara a depasi 200 mg/zi.
In cazul pacientilor la care se administreaza inductoare enzimatice cu/fara alte antiepileptice (exceptand valproat), doza initiala de Lamictal este de 0,6 mg/kg si zi in 2 prize timp de 2 saptamani, urmata de 1,2 mg/kg si zi administrate in 2 prize, timp de 2 saptamani. Ulterior, doza poale fi crescuta cu maxim 1.2 mg/kg la fiecare 1-2 saptamani, pana la obtinerea raspunsului optim. Doza uzuala de intretinere pentru obtinerea raspunsului optim este de 5-15 mg lamotrigina/kg si zi, administrata in 2 prize, pana la maxim 400 mg/zi.
In cazul pacientilor la care se administreaza antiepileptice a caror interactiune farmacocinetica cu lamotrigina nu este cunoscuta (vezi pct. 4.5 Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni), cresterea dozei de lamotrigina trebuie realizata asa cum a fost recomandat in cazul administrarii concomitente cu valproat.
Cresterea recomandata a dozelor pentru copii intre 2-12 ani in terapia asociata:
*de ex. fenitoina, carbamazepina. fenobarbital, primidona.
NOTA: in cazul pacientilor la care se administreaza antiepileptice a caror interactiune farmacocinetica cu lamotrigina nu este cunoscuta, cresterea dozei de lamotrigina trebuie realizata asa cum a fost recomandat in cazul administrarii concomitente cu valproat.
**NOTA: Daca doza calculata zilnica este de 2.5-5 mg, in primele 2 saptamani poate fi administrat Lamictal comprimate masticabile 5 mg (in zile alternative). Daca doza calculata zilnica este mai mica de 2.5 mg. se vor folosi alte forme farmaceutice.
Din cauza riscului eruptiilor cutanate, nu trebuie depasite doza initiala si ritmul de crestere a dozei (vezi pct. 4.4 Atentionari si precautii speciale).
Este posibil ca pacientii cu varsta intre 2-6 ani sa necesite o doza de intretinere care corespune valorii maxime din intervalul de dozare recomandat.
Copii sub 2 ani:
Nu exista suficiente informatii privind utilizarea Lamictal la copii sub 2 ani.
Varstnici (peste 65 ani): Nu este necesara reducerea dozei. Farmacocinetica lamotriginei la acest grup de varsta nu difera semnificativ fata de cea a adultilor lineri. Insuficienta hepatica:Initial, ritmul de crestere si doza de intretinere trebuie reduse cu aproximativ 50% la pacientii cu insuficienta hepatica moderata (Child-Pugh grad B) si cu 75% la pacientii cu insuficienta hepatica severa (Child-Pugh grad C). Dozele trebuie ajustate apoi in functie de raspunsul clinic. 4.3 Contraindicatii – hipersensibilitate la lamotrigina sau la celelalte componente ale produsului; – copii sub 2 ani.
4.4 Atentionari si precautii speciale
Au fost raportate cazuri de reactii adverse cutanate, aparute in general in primele 8 saptamani de la inceperea tratamentului cu Lamictal. Majoritatea eruptiilor sunt usoare si autolimitante, cu toate ca au fost raportate si cazuri grave care au necesitat spitalizare si intreruperea tratamentului. Acestea au inclus reactii cutanate care pun in pericol viata, incluzand sindromul Stevens Johnson si necroliza epidermica toxica (vezi pct. 4.8 Reactii adverse).

La pacientii inrolati in studii clinice ce folosesc regimul de dozaj recomandat pentru Lamictal, incidenta cazurilor de eruptii cutanate grave a fost de aproximativ 1 la 500 adulti cu epilepsie. Aproximativ jumatate din aceste cazuri au fost raportate ca sindrom Stevens Johnson (1 la 1000).

Riscul eruptiilor cutanate grave la copii este mai mare decat la adulti.
Datele disponibile sugereaza faptul ca incidenta eruptiilor asociata cu spitalizarea copiilor este de la 1:300 la 1:100 din cazuri.
La copii, aparitia eruptiei poate fi confundata cu o infectie, astfel incat, in primele 8 saptamani de tratament, medicii trebuie sa ia in considerare posibilitatea unei reactii medicamentoase care. in cazul copiilor, poate prezenta simptomele unei eruptii si febra.
In plus, riscul aparitiei unor eruptii pare sa fie in stransa legatura cu:
– doze initiale mari de lamotrigina si accelerarea ritmului recomandat de crestere a dozei din cadrul tratamentului cu lamotrigina (vezi pct. 4.2 Doze si mod de administrare);
– utilizarea concomitenta a valproatului (vezi pct. 4.2 Doze si mod de administrare).
Toti pacientii (adulti si copii) care dezvolta o eruptie trebuie evaluati cu promptitudine, iar tratamentul cu lamotrigina va fi intrerupt imediat, cu exceptia cazului in care aceasta manifestare nu este in legatura cu administrarea medicamentului. Eruptiile au fost observate, de asemenea, ca parte a sindromului de hipersensibilitate, asociat cu o serie de manifestari sistemice incluzand febra, limfadenopatie, edem facial si modificarea parametrilor sanguini si hepatici. Sindromul are o severitate clinica variabila si rar, poate produce coagulare intravasculara diseminata (CID) si insuficienta multipla de organe si sisteme. Este important de retinut faptul ca manifestarile precoce ale hipersensibilitatii (de ex. febra, limfadenopatie) pot fi prezente chiar in absenta eruptiilor. in cazul prezentei unor astfel de semne si simptome, pacientul trebuie evaluat imediat, cu intreruperea administrarii Lamictal, daca nu poate fi stabilita o alta etiologic. Ca si in cazul altor antiepileptice, intreruperea brusca a administrarii Lamictal poate provoca rebound al crizelor convulsive. Cu exceptia cazurilor grave (de ex. eruptii) care necesita intreruperea brusca, doza de Lamictal trebuie scazuta treptat intr-o perioada de 2 saptamani. Lamictal este un inhibitor slab al dihidrofolat reductazei, astfel existand posibilitatea interferarii metabolismului folatilor in timpul tratamentului de lunga durata. Oricum, in timpul administrarii prelungite, lamotrigina nu induce modificari semnificative ale concentratiei hemoglobinei, volumului eritrocitar mediu, a concentratiei folatilor in plasma sau in eritrocite (pacienti tratati pana la 1 an) sau a concentratiei folatului din eritrocite (pacienti tratati pana la 5 ani).

4.5 Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni
S-a evidentiat faptul ca lamotrigina nu are efect inductor semnificativ din punct de vedere clinic sau inhibitor enzimatic asupra metabolismului oxidativ hepatic. Lamotrigina poate avea efect autoinductor, dar acesta este moderat si fara consecinte clinice semnificative. Desi au fost observate modificari ale concentratiei plasmatice a altor medicamente antiepileptice, studiile controlate au evidentiat faptul ca lamotrigina nu afecteaza semnificativ concentratiile plasmatice ale antiepilepticelor administrate concomitent. Rezultatele studiilor in vitro indica faptul ca lamotrigina nu deplaseaza celelalte medicamente antiepileptice de pe situsurile de legare de proteinele plasmatice.
Intr-un studiu efectuat la 12 voluntari de sex feminin, lamotrigina nu a afectai concentratiile plasmatice ale etinilestradiolului si levonorgestrelului ca urmare a administrarii de contraceptive orale. Ca si in cazul initierii oricarui alt tratament cronic la pacientele care folosesc contraceptive orale, orice modificare a sangerarii menstruale trebuie raportata medicului. Agentii antiepileptici (cum ar fi: fenitoina, carbamazepina. fenobarbitalul si primidona), care sunt inductori enzimatici, stimuleaza metabolizarea lamotriginei.
Valproatul, care intra in competitie cu lamotrigina pentru enzimele hepatice necesare metabolizarii, scade metabolizarea lamotriginei si creste timpul de injumatatire al lamotriginei de aproximativ doua ori. Au fost raportate cazuri de afectare a sistemului nervos central (SNC) incluzand ameteala, ataxie, diplopie, tulburari de vedere si greata la pacientii la care s-a administrat carbamazepina dupa initierea tratamentului cu lamotrigina. Aceste manifestari dispar odata cu reducerea dozei de carbamazepina.

4.6 Sarcina si alaptarea
Fertilitate
Administrarea Lamicial nu a afectat fertilitatea in studiile asupra reproducerii la animale. Nu a fost studiat efectul Lamictal asupra fertilitatii la om.
Teratogenitate
Lamicial este un inhibitor slab al dihidrofolat reductazei. Teoretic exista un risc de aparitie a malformatiilor fetale, atunci cand mama urmeaza un tratament cu inhibitori ai metabolismului folatilor in timpul sarcinii. Oricum, studiile de toxicitate asupra reproducerii la animale, cu doze mai mari de lamotrigina decat dozele eficace la om au aratat absenta efectelor teratogene.
Sarcina
Nu exista date suficiente privind administrarea Lamicial in timpul sarcinii; ca urmare, Lamictal nu trebuie utilizat in timpul sarcinii decat dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.
AlaptareExista un numar limitat de date despre folosirea lamotriginei in timpul alaptarii. Datele preliminare indica faptul ca lamotrigina se excreta in laptele matern, avand in general o concentratie in lapte de 40-60% din concentratia plasmatica. La un numar mic de copii alaptati la san, concentratiile plasmatice ale lamotriginei au atins niveluri la care pot sa apara efecte farmacologice. Administrarea lamotriginei in perioada de alaptare se va face dupa evaluarea raportului beneficiul matern/risc pentru sugar.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Doua studii efectuate la voluntari au demonstrat faptul ca efectul tamotriginei asupra coordonarii fine motorii-vizuale, miscarilor globilor oculari, echilibrului precum si efectele sedative nu difera fata de placebo. in testele clinice au fost raportate efecte adverse cu caracter neurologic, cum ar fi ameteala si diplopie. Datorita variatiilor raspunsului individual la tratamentul antiepileptic, pacientii trebuie sa consulte medicul in legatura cu efectele lamotriginei asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse In studiile clinice dublu-orb, eruptiile cutanate au fost prezente la 10% dintre pacientii tratati cu lamotrigina si la 5% dintre pacientii care au primit placebo. Eruptiile cutanate au dus la intreruperea tratamentului cu lamotrigina la 2% din pacienti. Eruptia, de obicei cu aspect maculopapular. apare in general in primele 8 saptamani de la inceperea tratamentului si dispare odata cu intreruperea administrarii lamotriginei (vezi pct. 4.4 Atentionari si precautii speciale).
Rar, au fost raportate eruptii cutanate care au pus in pericol viata, incluzand sindromul Stevens Johnson si necroliza epidermica toxica (sindromul Lyell). Desi majoritatea pacientilor si-au revenit dupa intreruperea tratamentului, o parte din acestia au prezentat cicatrici ireversibile, iar rar s-a produs decesul pacientilor (vezi pct. 4.4 Atentionari si precautii speciale). Riscul global al eruptiilor pare sa fie in stransa legatura cu:
– doze initiale mari de lamotrigina si depasirea ritmului recomandat de crestere a dozei (vezi pct. 4.2 Doze si mod de administrare);
– utilizarea concomitenta a valproatului (vezi pct. 4.2 Doze si mod de administrare).
Eruptiile au fost observate, de asemenea, in cadrul sindromului de hipersensibilitate, asociat cu o serie de manifestari sistemice incluzand febra, limfadenopatie, edem facial si modificarea parametrilor sanguini si hepatici. Sindromul are o severitate clinica variabila si rar. poate duce la coagulare intravasculara disemi nata (CID) si insuficienta multipla de organe si sisteme. Este important de retinut faptul ca manifestarile precoce ale hipersensibilitatii (de ex. febra, limfadenopatie) pot fi prezente chiar in absenta eruptiilor. in cazul prezentei unor astfel de semne si simptome, pacientul trebuie evaluat imediat, cu intreruperea administrarii Lamictal, daca nu poate fi stabilita o alta etiologic
Manifestarile adverse raportate in timpul tnonoterapiei cu Lamictal includ cefalee. fatigabilitate. eruptii, greata, ameteala si insomnie. Alte reactii adverse au inclus diplopie, vedere neclara, conjunctivita, somnolenta, manifestari gastrointestinale (greata si varsaturi), iritabilitate/agresivitate, agitatie, confuzie si halucinatii. Tulburari de miscare ca de ex. ticuri, agitatie motorie, ataxie, nistagmus si tremor au fost de asemenea raportate. Lamictal poate agrava simptomatologia la pacientii cu boala Parkinson preexistenta”, au fost raportate rar efecte extrapiramidale si miscari coreo-atetozice la pacienti fara afectiuni preexistente. S-au raportat modificari hematologice care pot fi sau nu asociate cu sindromul de hipersensibilitate.
S-au raportat modificari hematologice care pot fi sau nu asociate cu sindromul de hipersensibilitate. Acestea includ neutropenie, leucopenie, anemie, trombocitopenie, pancitopenie si, foarte rar, anemie aplastica si agranulocitoza. Au fost raportate cresteri ale valorilor testelor functionale hepatice si, rar. disfunctii hepatice, inclusiv insu ficienta hepatica. Disfunctiile hepatice apar de obicei in asociere cu reactiile de hipersensibilitate, dar cazuri izolate au fost raportate si fara semne evidente de hipersensibilitate.

4.9 Supradozaj cu Lamictal

Semne si simptome
A fost raportata ingestia acuta a unor doze de 10-20 de ori mai mari decat doza terapeutica maxima. Supradozajul a avut ca rezultat aparitia unor simptome incluzand nistagmus. ataxie, pierderea cunostintei si coma.
Tratament in cazul supradozajului pacientul trebuie spitalizai, cu aplicarea tratamentului simptomatic si de sustinere corespunzator. Atunci cand este indicat, trebuie efectuat lavajul gastric.

Lamictal este produs de GlaxoSmithKline

Scris in categoria: MedicamenteToate

Taguri:

RSSComentarii (0)

URL Trackback

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.