Neurotop retard

neurotop retard - carbamazepina

neurotop retard – carbamazepina

Compozitie: carbamazepina

Actiune: anticonvulsivant major cu penetratie buna in LCR, placenta si lapt ele matern. Forma retard, cu eliberare lenta, are timp de actiune prelungit (T1/2 = 12-17 ore).
Indicatii terapeutice: Marele rau epileptic, convulsii focale, convulsii de lob temporal, forme mixte de convulsii, tulburari convulsive care determina predominant modificari ale starii psihice, profilaxia psihozelor maniaco-depresive, nevralgie de trigemen, neuropatia diabetica, sindrom de abstinenta la alcool, diabet insipid central.
Contraindicatii: hipersensibilitate la antidepresivele triciclice, bloc atrioventricular, insuficienta hepatica severa, depresie hematopoetica, copii sub 1 an. Sarcina si alaptare: in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru, administrarea oricarui medicament este potential periculoasa. Intreruperea tratamentului anticonvulsivant poate determina, totusi, un risc mai mare pentru sanatatea mamei si a fatului. Studiile pe animale au demonstrat un potential teratogen scazut pentru carbamazepina; la rozatoare, dupa administrarea unei doze zilnice de 10-25 ori mai mare decat doza terapeutica, s-au semnalat greutate redusa la nastere, reducerea greutatii organelor interne, osificare incompleta. Pentru cresterea sigurantei si facilitarea determinarii dozei minime eficiente se recomanda determinarea concentratiilor plasmatice (nivel terapeutic 3-12 mg/l = 13-50 micromoli/l). Pentru a reduce gradat carbamazepina la nou-nascuti, acestia trebuie intarcati treptat, lent. Datorita efectului de sedare al SNC, carbamazepina din laptele matern poate determina la nou-nascut ineficienta suptului.
Efecte secundare: La inceputul tratamentului pot apare: anorexie, greata, diaree sau constipatie si rar ameteala, somnolenta, ataxie. Aceste efecte secundare dispar, de obicei, la 8-14 zile fara nici o interventie sau ca urmare a reducerii temporare a dozelor. Mai pot apare reactii alergice cutanate, tulburari ale functiei renale si reactii hematologice (leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoza), hipocalcemie.

Mod de administrare pentru carbamazepina:

Terapia anticonvulsivanta: Se recomanda o doza initiala redusa, care se mareste treptat, simultan cu reducerea gradata a anticonvulsivantelor administrate anterior. Adulti si copii peste 10 ani: initial 400 mg pe zi, apoi doza se mareste treptat pana la doza optima individuala. Copii intre 5-10 ani: initial 10-20 mg/kg zilnic; crestere gradata pana la 20-30 mg/kg zilnic, administrate in mai multe prize, pana la 600 mg pe zi. Copii de la 1 la 5 ani: 200-400 mg pe zi. Copii pana la 1 an: 100 mg zilnic.
Profilaxia psihozelor maniacodepresive: doza zilnica este, in medie, de 400-600 mg carbamazepina.
Nevralgia de trigemen: doza initiala este de 200-400 mg si se poate creste, in medie, la 600- 800 mg pe zi, pana la disparitia durerii. Se stabileste apoi doza minima eficienta, prin reducerea progresiva a dozei.
Neuropatia diabetica, diabet insipid central, manifestari acute in dezalcoolizare:
doza medie este de 600 mg pe zi. In cazul pacientilor varstnici sau subponderali se recomanda stabilirea dozei initiale la 200 mg pe zi.
Posologia in insuficienta renala severa: La pacientii cu filtrare glomerulara mai mica de 10 ml/min sau care necesita dializa se administreaza 75% din doza obisnuita.

Interactiuni medicamentoase pentru carbamazepina:
Scade eficacitatea anticoagulantelor cumarinice, chinidinei, contraceptivelor orale si doxiciclinei. Administrat concomitent cu eritromicina, cimetidina, litiu, alte anticonvulsivante, inhibitori de MAO apar manifestari toxice. Modifica testele functionale tiroidiene.
Supradozare: S-au observat urmatoarele simptome: varsaturi, tremor, modificari ale tensiunii arteriale, tulburari ale sistemului circulator, oligurie, deprimare respiratorie, pierderea constientei, convulsii ajungand pana la coma. Tratamentul este simptomatic.

Mod de prezentare pentru carbamazepina:

Comprimate de 200 mg carbamazepina, cutii cu 50 comprimate. Comprimate de 300 mg carbamazepina retard, cutii cu 50 comprimate. Comprimate de 600 mg carbamazepina retard, cutii cu 50 comprimate.

Scris in categoria: MedicamenteToate

Taguri:

RSSComentarii (0)

URL Trackback

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.