Sfaturi pentru copilul cu epilepsie

epilepsie

epilepsie

Pentru parintii al caror copil a fost diagnosticat cu epilepsie,

va prezint in continuare  cateva sfaturi care este bine sa le cunoasca si sa tina cont de ele in viata de zi cu zi.

Trebuie sa stiti ca exista factori care influienteaza aparitie crizelor la copilul cu epilepsie. Este bine a evitati acesti factori cat puteti de mult, astfel va protejati copilul in primul rand de aparitia unei crize, dar va protejati si pe dumneavoastra de probleme neplacute la care trebuie sa faceti fata:
intreruperea brusca a medicamentelor antiepileptice; tratamentele bazate pe antiepileptice se scad treptat ca doza sau se inlocuiesc cu altele numai dupa cum va recomanda medicul. Trebuie evitata intreruperea lor, si chiar daca pare imperios acest lucru (din alte cauze, alte afectiuni aparute, etc.), nu actionati inainte de a lua legatura cu medicul. Consultati medicul ! El va poate informa cum sa faceti acest lucru in siguranta sau poate sa va dea o alternativa pentru intreruperea medicamentatiei.
noptile nedormite pot cauza aparitia unei crize. Mai ales in cazul adolescentilor, este posibil ca datorita lipsei somnului pe o perioada mai lunga. Daca cunoasteti acest fapt veti fi atenti si il veti trimite la culcare in timp util.
consumul de alcool este un factor ce duce de foarte multe ori la aparitia unei crize;
cresterea temperaturii corpului. Este posibil ca de la o simpla raceala copilul dumneavoastra sa ajunga la o criza pentru ca nu a realizat ca are febra si aceasta este factor declansator al crizelor. Trebuie administrate antitermice si facut tot posibilul sa mentinem normala temperatura corpului.
hiperventilatia, (respiratia sacadata sau respiratia profunda) poate declansa o criza;
– exista epilepsie care este sensibila la stimuli luminosi, mai ales la stimularea luminoasa intermitenta; aceasta inseamna ca trebuie evitat calculatorul, televizorul, discotecile cu jocuri de lumini intermitente si stoboscop, chiar si deplasarile cu automobilul atunci cand soarele se vede printre copaci alergand cu repeziciune.

Pentru parintii care au o fetita diagnosticata cu epilepsie,

trebuie sa se astepte ca pe perioada ciclului menstrual, din cauza hormonilor aparuti in organism sau chiar si din cauza retentiei apei, eplepsia sa se agraveze. Nu este valabil in toate formele de epilepsie dar un procent insemnat dintre fetite realizeaza acest fapt. Sunt medici care chiar prescriu pe langa medicamentele normale pentu epilepsie si diuretice in aceasta perioada a lunii.

In cazul vaccinarilor, nu trebuie sa va feriti copilul cu epilepsie de vaccinuri decat in doua cazuri:

– atunci cind in perioada campaniilor de vaccinari, copilul dumneavoastra are o boala sufebrila,
– atunci cand stiti despre copilul dumneavoastra ca prezinta o reactie adversa la respectivul vaccin.
In acest moment se afirma ca vaccinurile sunt sigure si faptul ca aveti copilul diagnosticat cu epilepsie nu trebuie sa va faca sa luati o decizie grea in fata vaccinarii. Cele doua cazuri prezentate mai sus sunt valabile si pentru orice copil normal. Recomandarea mea este sa reprogramati vaccinarea  atunci cand copilul nu mai are febra, si chiar si atunci sa il protejati inainte si dupa vaccin cu paracetamol (sau alt antitermic ce il aveti la indemana).

vezi si : Epilepsie la adult – ghid de diagnostic si tratament

 

Scris in categoria: Regimul de viata in bolile neurologiceToate

Taguri:

RSSComentarii (1)

Lasa un comentariu | URL Trackback

  1. […] si : Epilepsie la adult – ghid de diagnostic si tratament, Sfaturi pentru copilul cu epilepsie, Regimul de viata la copilul cu epilepsie, Sfaturi pentru parintele cu copil dignosticat cu […]

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.