Sindromul Sandifer
Scris de dr. Aurelia Dogaru pe data de dec. 11, 2013 cu Comentarii 0
Este o afectiune pediatrica care tine de domeniul gastroenterologiei.
Am scris despre acest subiect deoarece simptomele bolii se pot confunda cu crizele epileptice iar neurologul pediatru este de multe ori primul care vede un copil cu astfel de manifestari.
Sindromul Sandifer este o boala rara si uneori, ce iti descriu parintii, speriati de ce i se intampla copilului lor nu este foarte exact. De aceea o inregistrare video a manifestarii ar fi foarte importanta.
Copilul prezinta brusc miscari involuntare de rotatie a capului si a gatului intr-o parte si a membrelor inferioare in partea opusa sau arcuirea corpului cu capul in extensie, sau inclinarea laterala a gatului. Deoarece aceste contractii creaza un disconfort, copilul poate plange; alteori este foarte linistit. Durata episodului este de 1-3 minute si are legatura cu alimentatia, aparand la scurt timp dupa masa.
Aceste manifestari apar ca urmare al unui reflux gastroesofagian care poate determina varsatura daca e in cantitate mare sau doar iritatie a cailor respiratorii manifestata prin tuse, stranut.
Manifestarile digestive pot fi: refluxul gastroesofagian, esofagia sau hernia hiatala. Mecanismul prin care aceste simptome determina “spasmele” descrise nu este cunoscut, mai ales ca sub 1% din copii cu reflux gastroesofagian au aceste manifestari. Sindromul Sandifer apare in perioada de nou nascut si in mica copilarie la copii cu examen neurologic normal si in adolescenta la cei cu retard mental sever care pot avea si palarizie cerebrala.
Ca si investigatii se fac pH-metrie pentru refluxul gastro esofagian, endoscopie pentru esofagita, tranzit baritat pentru identificarea herniei hiatale. Se poate face videoEEG pentru vizualizarea unei manifestari concomitent cu inregistrarea EEG-ului. EEG-ul normal in timpul manifestarii exclude o criza convulsiva. Deoarece aceasta investigatie este disponibila doar in cateva centre universitare trebuie sa ne gandim la legatura manifestarii cu alimentatia, la pastrarea constientei in timpul episodului si poate ne va fi mai usor sa o diferentiem de o criza epileptica.
Tratamentul este ca si pentru refluxul gastro esofagian, in functie de caz, medicamentos sau nu.
Prognosticul este bun la Sindromul Sandifer.
Scris in categoria: Manifestari • Toate