Somnambulism sau automatism ambulator nocturn
Scris de dr. Aurelia Dogaru pe data de iul. 19, 2011 cu Comentarii 2
Somnambulism, numit de specialisti si automatism ambulator nocturn
apare intre 4 si 12 ani, mai frecvent la baieti, disparand ca de la sine la pubertate. Manifestarea se produce de obicei in prima parte a noptii, curand dupa adormire cand copilul se ridica din pat merge prin casa fara scop, urineaza in locuri neadecvate sau face baie imbracat. De fapt se pot intampla mult mai multe lucruri, unele ciudate, altele parand ca sunt normale. Episodul de somnambulism poate dura cateva minute sau perioade mai lungi, copilul nu poate fi trezit, este confuz, raspunde necorespunzator la intrebarile anturajului. Deoarece este inconstient are amnezia episodului de somnambulism si dimineata cand il intrebati , nu stie despre ce vorbiti.
Ca si pavorul nocturn cu care se poate asocia, se poate transmite genetic si este influentat de evenimentele emotionale din timpul zilei.
Somnambulism-ul necesita tratament cand episoadele sunt frecvente,
copilul se trezeste dimineata obosit sau evenimentele ii pun in pericol viata – existand riscul de a iesi din casa pe geam.
Suspectat de somnambulism? micutul trebuie investigat de medicul specialist.
Scris in categoria: Manifestari • Toate
[…] diverse insotite de tensiune psihica si anxietate; insomnie prin anxietate, pavor nocturn si somnambulism; pentru sedare, in cadrul curei de dezintoxicare la alcoolici; spasme musculare in boli reumatice, […]
[…] Pavorul nocturn se insoteste uneori de automatism ambulator nocturn. […]