Ticuri simple

ticuri simple

ticuri simple

Ticuri simple – timpul are de obicei grija de ele

Ticuri –  miscari involuntare bruste, fara nici un scop cu exceptia ingrijorarii si inspaimantarii parintilor. Intre 10 si 25% dintre copii sanatosi si in special baietii, cu varsta intre 5 si 12 ani dezvolta aceste miscari anormale. Tipic, ticurile sunt miscari rapide, necontrolabile ale ochilor, fetei, gatului si umerilor.  Strangerea ochilor, grimase faciale, miscari ale capului, ridicarea umerilor sunt cele mai frecvente ticuri motorii. Exista si ticuri vocale: “dresul vocii”, tusit, “a trage nasul” (un inspir zgomotos), mormait. Unele sunt usoare si greu de observat, altele sunt frecvente si severe afectand viata copilului. Copilul este de obicei constient de ticuri. Ele dispar in somn sau cand cei mici sunt angajati intr-o activitate plictisitoare sau care nu necesita atentie, de exemplu uitatul la televizor. Pe de alta parte atragandu-i atentia copilului de ticurile ce le are, ele se inrautatesc.

Cauza  acestor ticuri simple nu se cunoaste.

Presupunerea ca in spatele acestor ticuri este o problema emotionala sau de comportament nu este sustinuta de cercetarile medicale. Pe de alta parte aceste ticuri se accentueaza cand exista un stres in viata copilului. Parintii descriu o crestere a frecventei ticurilor la inceputul anului scolar, in perioadele de tensiune sau in emotii. Sursa “stresului” poate fi importanta numai pentru copil, nefiind evidenta pentru ceilalti. Copilul cu ticuri simple este un elev bun si atent care tinde sa fie un perfectionist acasa. Ticurile se inrautatesc daca copilul este pedepsit de parinti, tachinat de colegi, certat de profesori. Ocazional, aceste ticuri simple dispar la scoala sau din toate locurile exterioare casei, de exemplu, in cabinetul medicului. Desi sunt involuntare, copii pot opri voluntar aceste miscari anormale. Dar trebuie platit un pret, existand o crestere a frecventei acestor ticuri acasa, unde nu sunt vazuti de persoane straine, unde se pot ascunde de cei apropiati sau unde pot masca ticurile pretinzand de exemplu ca sunt raciti cand tusesc sau isi trag nasul. Parintii trebuie sa stie ca ticurile simple pot fi determinate de unele medicamente, de exemplu decongetionante nazale, anticonvulsivante, stimulantele folosite in ADHD (amfetamine). De asemenea, bauturile cu cantitati mici de cofeina cresc frecventa ticurilor la cei care le au deja. Nu exista teste specifice pentru aceasta afectiune si majoritatea doctorilor recunosc ticuri din descrierea parintilor. Ocazional sunt necesare alte teste cand examenul neurologic este anormal (EEG pentru convulsii si RMN pentru tumori).

Vestea buna despre ticuri este ca ele se opresc. Majoritatea dispar intre 3 luni si un an de la debut. Daca se face efortul ca cei din anturaj (nu numai familia ci prietenii, colegii de clasa, profesorii) sa inteleaga si sa tolereze aceste manifestari, ele se amelioreaza rapid. Dar chiar daca copilul continua sa fie stresat, la majoritatea, ticurile dispar in adolescenta. De aceea, tratametul de ales pentru cei mai multi copii este de a lasa timpul sa treaca. Medicamentele si psihoterapia sunt indicate pentru ticuri ce  influenteaza performantele scolare, dezvoltarea sociala, activitatile extrascolare, relatiile cu prietenii. In plus, ca si in alte afectiuni cronice, succesul tratamentului depinde de ajutorul dat copilului de a se adapta cu afectiunea. O discutie despre ticuri cu copilului nu este completa daca nu vorbim de boala descrisa de Gilles de la Tourette in urma cu 100 de ani. El a studiat copiii si adultiii cu miscari involuntare severe, cu comportamente repetitive, bizare, zgomote ca niste gemete sau rostirea de obscenitati. Copiii afectati de boala repeta ce spun ei sau alte persoane, rostesc cuvinte urate fara a avea vre-un sens, au probleme de concentrare si de atentie, simt nevoia de a atinge obsesiv obiecte, persoane. Din fericire, cei mai multi copii cu ticuri simple nu dezvolta boala Tourette. Identificarea precoce si educatia corespunzatoare previn afectarea psihologica a copiilor cu astfel de afectiuni. Parintii trebuie sa fie ingrijorati daca aceste ticuri dureaza mai mult de un an, afecteaza performantele scolare si relatiile cu prietenii.

Reguli pentru remitere de ticuri:

  1. Ignora orice ticuri la inceput pentru ca daca te concentrezi pe ele sa le observi mereu, se vor agrava. Incearca sa-i oferi copilului suport si incredere in sine. Discuta in particular manifestarile acestor ticuri cu medicul pentru a exclude o tulburare obsesiv-compulsiva, boala Huntington, epilepsia sau alte boli.
  2. Redu stresul la scoala si acasa. Nu este potrivit sa utilizezi pedeapsa pentru ticuri. Copilul le poate opri voluntar doar pentru o perioada de timp. Discuta aceasta problema a copilului cu profesorii si explica-le ca miscarile sau sunetele sunt involuntare. Daca colegii il tachineaza, unul dintre profesori (invatator sau diriginte), i-ar putea explica despre ce este vorba si chiar pedepsi daca continua sa faca acest lucru.
  3. Mergi cu copilul la psiholog daca ticurile afecteaza viata de familie si activitatea scolara.
  4. Ia in considerare folosirea medicatiei daca terapia comportamentala a esuat. Medicul va prescrie doza minima de tratament care va remite simptomele acestor ticuri. Desi medicamentele pot avea efect sedativ, unele pot avea efect benefic si pot fi administrate doar la culcare.

 Fiecare copil are propria lui chimie a corpului, de aceea nu se poate elibera un regim alimentar. Evitarea pesticidelor, aditivelor, ingredientilor artificiali pot ajuta. Acizii organici Omega 3, alimentele organice si multivitaminele si-au dovedit eficacitatea. Noile tratamente incluzand stimularea magnetica transcraniala si stimularea profunda a creierului sunt pentru cazurile severe.

Toxina botulinica este de asemenea folosita pentru tratarea cazurilor severe de ticuri. (NB – nu stiu daca in Romania la acest moment se practica aceste tratamente, toxina botulinica are alte indicatii la copil)

Tineti minte ca nici ticuri motorii simple, nici boala Tourette nu afecteaza intelectul, si, cu putina dragoste si ajutor, evolutia copilului este excelenta.

Scris in categoria: ManifestariToate

Taguri:

RSSComentarii (1)

Lasa un comentariu | URL Trackback

  1. Ionelia spune:

    Ce se intampla daca ticurile la copii apar in perioadele de relaxare, de exemplu cand sunt in vacanta, cand se uita la televizor, cand se joaca la calculator, etc.
    Din momentul declansarii lor sunt zile cand nu sunt atat de vizibile, sunt perioade de cateva saptamani cand nu sunt sesizabile si zile si saptamani cad sunt mai pronuntate. Daca aceasta stare dureaza mai mult de un an, ce inseamna?

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.