Toxoplasmoza

toxoplasmoza

toxoplasmoza

Toxoplasmoza este data de

toxoplasma – un parazit care se poate transmite la om prin ingestia de carne insuficient preparata sau consumul de legume, fructe, insuficient spalate.

Un rol important il are pisica, ea fiind gazda acestui parazit, deoarece materiile fecale eliminate de ea pot contamina apa, solul, legumele si fructele. Chistii acestui parazit, se gasesc in carnea animalelor.

Copilul este afectat prin transmiterea infectiei de la mama in timpul sarcinii. Foarte rar daca mama a fost infectata inainte de a fi gravida, boala devine activa in timpul sarcinii si afecteaza fatul. Rareori s-a identificat infectarea consecutiva a doua sarcini.
Cel mai frecvent, toxoplasmoza este dobandita in trimestrul III de sarcina si duce la afectarea oculara a copilului.
Daca infectia se manifesta la nou nascut, este severa, afectand atat creierul cat si alte organe: ficat, splina, ochi.
La nivel cerebral poate aparea meningoencefalita acuta, hidrocefalie, calcificari cerebrale. Consecintele acestor leziuni, sunt: epilepsie, retard motor si psihic, microcefalie.
Cei care nu au semne clinice de toxoplasmoza la nastere, trebuie sa fie urmariti oftalmologic, deoarece afectarea retinei secundare infectiei se poate manifesta si in adolescenta.
Este foarte importanta testarea femeilor gravide la prima vizita prenatala. Retestarea mamelor se face chiar la o luna in unele tari cum ar fi Franta unde toxoplasmoza este foarte frecventa sau la trei luni in alte tari.
In functie de prezenta sau absenta unor anticorpi specifici toxoplasmei se ia decizia continuarii investigatiilor pentru a evidentia afectarea fatului, si in functie de acest lucru urmarea unui tratament sau chiar intreruperea sarcinii.

Deoarece consecintele pentru toxoplasmoza sunt atat de importante este esentiala prevenirea ei:

– ingestia de carne bine preparata termic,
– evitarea contactului fecalelor de pisica,
– spalarea pe maini dupa contactul cu solul,
– spalarea corespunzatoare a legumelor si fructelor.

Toxoplasmoza reprezinta infestarea cu toxoplasma.

Scris in categoria: AfectiuniToate

Taguri:

RSSComentarii (5)

Lasa un comentariu | URL Trackback

  1. […] investigatii sunt necesare pentru ca cele mai frecvente cauze ale hidrocefaliei fetale sunt: – toxoplasmoza si mai putin inventia cu citomegalovirus, – malformatii cerebrale din bolile  genetice sau din […]

  2. […] ale mamei anterioare sarcinii sau dobandite in timpul acesteia care duc la malformatii cerebrale: – toxoplasmoza, – infectia cu citomegalvirus, – infectia cu virus herpetic tip 2; – infectia cu virus […]

  3. […] infectia congenitala cu citomegalovirus, toxoplasma, […]

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.