Deficienta de piruvat de hidrogenaza

piruvat de hidrogenaza

piruvat de hidrogenaza

Piruvat de hidrogenaza este o enzima, iar lipsa ei determina

una dintre cele mai frecvente boli neurodegenerative asociate cu afectarea metabolismului mitocondrial. Boala neurodegenerativa inseamna o boala in care se produce distrugerea progresiva a creierului, copilul fiind afectat treptat pe plan motor, psihic, comportamental. Cand spunem “distrugerea creierului” aceasta presupune inlocuirea neuronilor cu celule care nu au functii importante ca acestia.

Mitocondriile sunt parti importante din celule cu rol in producerea de energie. Afectarea metabolismului mitocondriilor inseamna afectarea producerii de energie in fiecare celula a organismului.

Deficienta de piruvat de hidrogenaza este o boala rara (1 caz la 36000). Majoritatea mutatiilor sunt sporadice, adica boala nu se transmite de la parinti, deci boala  poate aparea intamplator la un copil, chiar daca parintii sunt sanatosi. Aparitia unui alt copil cu aceiasi boala, in aceiasi familie este foarte scazuta.

Piruvat de hidrogenaza este o enzima formata din mai multe “parti”. Din acest motiv, in functie de afectarea unei “parti” pot fi implicati diferiti cromozomi, cel mai frecvent, cromozomul “X”. In ceea ce priveste sexul, persoanele de sex masculin sunt mai afectate ca cele de sex feminin desi exista si femei care au simptome severe.

In ceea ce priveste varsta de aparitie a deficientei de piruvat de hidrogenaza, simptomele pot fi prezente de la nastere. Sunt copii care au deficit sever de piruvat de hidrogenaza. Lipsa de energie in neuroni, in timpul dezvoltariilor in viata fetala duce la marformatii cerebrale importante si simptome de la nasterea copiilor.

Formele moderate apar sub varsta de un an, copilul avand o intarziere in dezvoltarea motorie.

Copii cu forme mai putin severe de obicei au simptome in mica copilarie manifestate prin letargie si ataxie.

Simptomele deficientei de piruvat de hidrogenaza

sunt nespecifice, te duc in eroare, mai ales pentru ca sunt boli rare, boli care nu se diagnosticheaza in tara si de care am inceput sa fim constienti in prezent, dupa ce a aparut posibilitatea sa trimitem probe de sange, urina, LCR in laboratoarele din strainatate. Dintre aceste simptome precizez:

  • apetit redus,
  • retard al cresterii,
  • varsaturi frecvente,

simptome neurologice progresive:

  • achizitii motorii necorespunzatoare varstei, si mai important, pierderea celor achizitionate,
  • retard mintal,
  • convulsii,
  • perioade de ataxie,
  • miscari oculare anormale.

Simptome respiratorii:

  • respiratii frecvente,
  • pauze respiratorii,
  • dificultate in a respira.

Treptat, simptomele neurologice se agraveaza, copilul ajunge sa nu mai tina nici capul, este moale, cu miscari anormale la maini sau cu episoade de intarire a membrelor, nu mai urmareste cu privirea, are convulsii, respira cu dificultate. Apar perioade in care copilul intra intr-o stare de coma prin cresterea crizelor care uneori pot fi reversibile, dar nu si leziunile cerebrale care apar.

Testele de laborator disponibile in tara, ridica suspiciunea bolii, dar nu stabileste cu exactitate diagnosticul.

Ce investigatii se pot face in tara ? In caz de suspiciune de deficienta de piruvat de hidrogenaza, se impune:

  • RMN cerebral. Daca boala debuteaza prenatal, modificarile sunt mai importante. Creierul este atrofiat, inlocuit de lichid cefalo – rahidian (LCR), absenta corpului calos (o structura a creierului care face legatura intre emisfera dreapta si cea stanga ). Daca boala debuteaza mai tarziu:  zone in care au fost distrusi si inlocuiti cu cavitati pline de LCR, sau cu “cicatrici” situate atat in creierul mare cat si in cel mic, nervul optic, maduva spinarii.
  • dozarea unor aminoacizi in urina, in unele laboratoare.

Nu sunt disponibile in tara:

  • dozarea de acid lactic si acid piruvic in sange  si LCR.
  • determinarea activitatii enzimei in leucocite si fibroblasti (celule din piele).

Copii la care boala a debutat devreme mor in primii ani de viata, ceilalti la care boala a debutat mai tarziu, pot trai, dar nu intotdeauna pana in adolescenta.

Toti copii se nasc cu o cantitate mica de enzima pentru ca altfel nu pot supravietui. Cu cat cantitatea de enzima este mai mare, cu atat simptomele sunt mai usoare.

Nu exista un tratament pentru deficienta de piruvat de hidrogenaza, s-au incercat diverse medicamente nespecifice cum ar fi tiamina (vitamina B1), carnitina, acid lipoic, care sunt in cantitate mai mica in organism, prin deficienta de piruvat de hidrogenaza.

Ca dieta se recomanda scaderea cantitatii de carbohidrati in alimentatie; acestia sa reprezinte 10% din aportul caloric, sau, dieta ketogenica (scaderea aportului de carbohidrati si cresterea celui de grasimi).

Deficienta de piruvat de hidrogenaza este o afectiune ce duce la deces.

Scris in categoria: Boli genetice

Taguri:

RSSComentarii (0)

URL Trackback

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.