Somnilocvie

somnilocvie

somnilocvie

Somnilocvie, sau somnilochia cunoscuta si ca sleeptalking,

este  un eveniment  paroxistic nonepileptic asociat cu somnul. Se manifesta in general prin rostirea de cuvinte izolate, propozitii sau fraze mai mult sau mai putin inteligibile in timpul somnului avand legatura cu evenimentele din timpul zilei. Somnilocvia este o manifestare nocturna, episodica neconvulsivanta care mai este cunoscuta si sub denumirea de automatism verbal nocturn.
In general apare in perioada dintre somnul profund si cel superficial, fiind semnalata deseori spre trezire (spre starea de veghe).

Somnilocvie: poate fi favorizata de oboseala.

Nu are importanta patologica.
Episoadele de somnilocvie pot surveni atat in faza de somn lent cat si in cea de somn adanc.
De cele mai multe ori are origine psihoreactiva si apare la tineri emotivi, instabili. Se poate mentine si la adulti.
Statistic, episoadele de somnilocvie sunt prezente la 50% dintre copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 10 ani. Dintre acestia, o mare parte pierd aceste episoade nocturne odata cu ajungerea la pubertate.
Trebuie mentionat si faptul ca pana la 4% din adulti sufera de somnilocvie. Nu a fost stabilit daca se poate vorbi de ereditate inca.

Somnilocvia este o parasomnie, in speta o tulburare a somnului materializata printr-un comportament atipic. La copil, unde se intalneste incidenta cea mai mare pentru somnilocvie, cauzele acestei tulburari a somnului sunt puse si pe obiceiurile proaste inainte de culcare, sau anxietatea de separare. Copiii care au probleme cu somnul interpreteaza mersul la culcare ca pe o separare (ca o rupere de activitatile curente sau de parinti),  si de aceea fac tot posibilul ca sa intarzie acest momentul sau sa determine parintele sa doarma odata cu el. Oboseala nu face altceva decat sa creasca iritabilitatea, ceea ce duce foarte des la certuri. Este bine  sa evitam aceste lucruri si sa facem pe cat posibil ca activitatile ce  preced somnul sa reduca cat mai mult  simptomele. Copilul trebuie sa aiba zilnic  aceeasi ora de culcare si sa fie pregatit pentru somn prin cateva activitati precise, la care sa fie asistat de parinte. Vestea buna e ca, desi vorbitul în somn la copii este foarte frecvent si uneori este ingrijorator pentru parinti, odata cu inaintarea in varsta, acest comportament are tot mai mult sanse sa dispara.

… Si daca e sa privim jumatatea plina a paharului, aflam ce face copilul la gradinita sau la scoala… direct din gura lui… 🙂 daca are somnilocvie

Scris in categoria: ManifestariToate

Taguri:

RSSComentarii (0)

URL Trackback

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.