Torticolis paroxistic benign

Torticolis paroxistic benign este o afectiune

ce se manifesta prin atacuri repetabile ce apar la copilul cu varsta cuprinsa intre o luna si 2-3 ani, de inclinare laterala a capului pe umar si uneori si a corpului cu durata de ore sau zile.  Aparent nu il deranjeaza pe copil. Atat audiograma cat si examenul vestibular sunt normale. Poate fi insotit de miscari oculare anormale, varsaturi, tulburari de mers (prin dificultate de mentinerea echilibrului), vertij paroxistic benign.

Inclinarea laterala a capului pe umar si uneori a corpului, alternativ pe stanga si dreapta care dureaza cateva ore sau chiar zile pote fi insotita de miscari oculare anormale, varsaturi, paloare, agitatie, tulburari de echilibru si mers.

Debutul in caz de torticolis paroxistic benign este intre o luna si doi, pana la trei ani; episoadele se remit spontan, pot aparea o data sau de doua ori pe luna, frecvent dimineata, ca apoi sa reapara dupa mult timp sau sa dispara complet. Cauza bolii este necunoscuta si nu exista un tratament specific. In general testele auditive si vestibulare sunt normale, excluzandu-se o cauza  ORL a afectiunii (labirintita).

In prezent, Torticolis paroxistic benign ca si Vertij paroxistic benign se considera a fi o forma de migrena a copilului, motiv pentru care copii pot prezenta ulterior migrena.

Copilul este normal neurologic intre crize si afectiunea numita torticolis paroxistic benign dispare complet dupa doi sau trei ani.

Ne putem gandi si la alte boli, si din acest motiv, uneori putem face si alte investigatii suplimentare. De exemplu:

  • torticolisul spasmodic este insotit de durere importanta, poate aparea posttraumatic sau printr-o pozitie anormala a acapului (radiografia coloanei cervicale),
  • malformatie cervicala – radiografia coloanei cervicale, eventual RMN coloana cervicala,
  • tumora cerebrala, in special cerebeloasa care dau in general si alte semne neurologice, cum ar fi nistagmus, cefalee, varsaturi, regres motor, modificarea comportamentului (agitatie), RMN cerebral,
  • torticolis congenital, apare in urma unei pozitii anormale in uter sau secundar unui tratament la naster. Nu este evident in perioada de nou nascut ci pe masura ce copilul isi tine capul; este permanent, nu apare in”crize”. Poate necesita o radiografie de coloana cervicala (pentru excluderea unei malformatii),
  • torticolis secundar administrarii unor medicamente, cel mai frecvent antiemeticele, de ecemplu metoclopramid la doze terapeutice sau mai mari, dar pot aparea si prin ingestia involuntara de catre copil ale unor medicamente din “dulapul cu pastile”. Poate asocia in acest caz somnolenta si stare mai grava a copilului.

Acestea  sunt doar cateva cazuri de torticolis, cele mai frecvente la care trebuie sa ne gandim intr-un astfel de caz.

Evolutia in caz de torticolis paroxistic benign este spre vindecare fara tratament.

Scris in categoria: Manifestari

Taguri:

RSSComentarii (0)

URL Trackback

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.