Miastenia neonatala tranzitorie
Scris de dr. Aurelia Dogaru pe data de sept. 13, 2012 cu Comentarii 0
Acest tip de miastenie apare la 10 – 18% din copiii care se nasc din mame care au aceasta boala. Totusi 80% din copii nu au nici un fel de problema legata de miastenie.
Miastenia neonatala tranzitorie este cauzata de trecerea de anticorpi de la mama la fat.
Acesti anticorpi impiedica legarea acetilcolinei de muschi iar ca urmare, muschiul nu se contracta corespunzator. Miastenia neonatala tranzitorie este tot o boala autoimuna pentru ca este produsa de anticorpi. Ea se poate manifesta cand copilul este in uter, in special in a 2a jumatate a sarcinii cand trec multi anticorpi prin placenta de la mama la fat sau dupa nastere. In uter, copilul nu se misca corespunzator. In formele extreme cand miscarile sunt redusepoate aparea artrogripoza, adicaa o fixare a membrelor in pozitii necorespunzatoare. In aceste cazuri exista o cantitate mare de lichid amniotic pe care fatul nu il poate inghiti, plamanii nu sunt dezvoltati corespunzator, are edeme (acumulare de lichid sub tegumente) si poate chiar muri.
In formele aparute dupa nastere, miastenia neonatala tranzitorie
se manifesta in primele 72 de ore cu slabiciune musculara, supt si plans slab, pleoape cazute, fata cu musculatura imobila, tulburari respiratorii. Simptomele se pot mentine de la 3-4 saptamani la cateva luni, apoi boala nu mai reapare.
Scris in categoria: Boli neuromusculare • Manifestari • Toate