Vertij paroxistic benign

vertij paroxistic benign

vertij paroxistic benign

Vertij paroxistic benign este o manifestare cu durata de 1-2 minute,

care apare la copil cu varsta cuprinsa intre 1-5 ani, brusc, fara un factor declansator. Copilul este constient, palid, transpirat, speriat, incearca sa se tina de ceva sau se aseaza pe podea si nu mai vrea sa se ridice. Cei mai mari pot explica senzatia de ameteala, de rostogolire: – “se invarte”. Atacurile se pot repeta de 1-5 ori pe an. Intre episoade, copilul este normal. Investigatiile neurologice (cu exeptia uneori a unor miscari oculare anormale) audiograma, probele vestibulare, sunt normale. S-au inregistrat cazuri in care desi manifestarea s-a remis in timp copii au devenit ulterior migrenosi. Se poate recomanda ca tratament carbamazepina.

Diagnosticarea acestei afectiuni este destul de dificila deoarece nu exista un test specific. La ce boli ne mai putem gandi in afara de vertij paroxistic benign:

  1. la o  infectie la nivelul urechii, de exemplu Otita medie,
  2. o infectie in structurile interne ale urechii labirintita, asociind si afectarea auzului,
  3. o infectie a nervului vestibular,
  4. o criza convulsiva cu originea in lobul temporal poate avea aceleiasi simptome si atunci este vorba de epilepsie,
  5. migrena bazilara,
  6. un traumatism care afecteaza lobul temporal sau urechea interna,
  7. o tulburare de vedere,
  8. o tumora cerebrala cu localizare in lobul temporal care poate produce crize convulsive. Daca tumora insasi provoaca tulburarea de echilibru, atunci simptomele sunt mai severe si apar si alte semne neurologice (dureri de cap, varsaturi).

Nu exista un tratament specific in caz de vertij paroxistic benign, manifestarile dispar cu varsta, dar pentru a ne asigura ca nu este o boala mai severa ar trebui facute mai multe investigatii neurologice, ORL, oftalmologice, accesibile in special intr-o clinica universitara.

Vertij paroxistic benign este o afectiune ce trebuie investigata cat mai exact.

Scris in categoria: ManifestariToate

Taguri:

RSSComentarii (1)

Lasa un comentariu | URL Trackback

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.