Hipotermia

Hipotermia

Hipotermia mi s-a parut un subiect deosebit de interesant, motiv pentru care m-am gandit sa scriu cateva informatii despre el.  Mi-a venit aceasta idee dupa ce am avut un pacient care a avut cateva episoade de hipotermie si a venit impreuna cu familia pentru o evaluare neurologica. Examinarea a fost recomandata de medical pediatru pornind de la faptul ca centrul termoreglarii este hipotalamusul, o formatiune de la nivelul creierului.
Cum se masoara temperatura corpului si care sunt valorile normale stabilite de specialisti?
De la nastere si pana la doi ani cel mai corect ar fi sa o masurati intrarectal, axilar fiind a doua alegere. Trebuie de asemenea sa va atrag atentia ca in ’’lumea medicala” masurarea la aceasta varsta a temperaturii axilar nu este acceptata ca si corecta.
Intre  doi si cinci ani se masoara tot intrarectal, axilar sau timpanic fiind a doua alegere.
Peste  cinci ani puteti lua temperatura oral, timpanic, axilar si rectal.
Valorile normale ale temperaturii sunt si ele diferite in functie de zona:

  • rectal — 36,6  –  38ºC;
  • axilar — 35  –  37,5ºC;
  • oral — 35,5  –  37,5ºC;
  • timpanic — 35,8  –  38ºC.

Exista o variatie a temperaturii in functie de orele zilei temperature fiind mai mare intre orele 17-19 si mai mica in timpul noptii orele 1-3. Activitatea fizica duce la cresterea temperaturii.
Hipotermia la adult este definita ca scaderea temperaturii sub 35ºC.
La nou nascuti si copii mici hipotermia este definite astfel:

  • hipotermie usoara intre 36-36,4ºC,
  • moderata 32-35,9ºC,
  • severa sub 32ºC.

Copiii sub varsta de 3 ani sunt mai expusi la hipotermie deoarece mecanismul de reglare a temperaturii este imatur si exista un dezechilibru intre producerea de caldura si mentinerea acesteia in organism; de asemenea suprafata corporala este mai mare comparative cu greutatea ceea ce face ca productia de caldura sa fie mai mica comparativ cu pierderea de caldura. Adica mai pe scurt, cantitatea de caldura produsa, care depinde de greutatea copilului este mai mica decat pierderea de caldura care are loc pe suprafata corpului.

La inceput cand temperature scade sub 36,4ºC copilul este palid, iar inima ii bate mai repede.

Cand temperature scade sub 35ºC copilul tremura, are pielea rece, poate fi confuz, miscarile sunt dezordonate, vorbeste neclar.

Daca temperature scade sub 32ºC copilul nu e constient, nu mai tremura dar pielea este rece, inima ii bate rar, tensiunea este scazuta, respiratia este rara, muschii sunt incordati, apar modificari EKC ( batai neregulate ale inimii).

Daca temperature scade sub 28ºC apare coma, inima bate rar, respiratia este rara, pupilele nu reactioneaza la lumina.

Pentru a intelege cauzele care pot duce la hipotermie si pentru a intelege si toate semnele clinice mentionate anterior trebuie sa stim cum se produce si se pierde caldura la nivelul organismului. Cand corpul uman este expus la frig, 90% din caldura se piede prin piele, iar restul prin plamani. Daca bate vantul si este umezeala sau corpul este scufundat in apa rece caldura se pierde mai rapid.
Hipotalamusul are rolul de scadea sau creste temperature corpului. El primeste informatii de la celulele situate in diferite zone ale organismului regland producerea sau pierderea de caldura. De exemplu daca temperatura corpului scade apare contractia vaselor de sange din piele de aceea copilul este palid; tremuraturile apar prin contractia musculaturii avand ca rezultat producerea de caldura.
Activitatea normal a inimii si ficatului produce majoritatea caldurii corpului. In caz de hipotermie activitatea creierului este mai lenta de aceea apare oboseala, lipsa de energie apoi confuzia, inima bate mai incet,  respiratia este mai rara.

Hipotermia apare deci fie ca urmare a expunerii prelungita la frig la care se poate adauga o imbracaminte necorespunzatoare,  fie ca urmare a caderii intr-o apa rece, fie o temperature scazuta in casa. Alte cauze sunt cele legate de afectarea principalelor organe care sunt implicate in reglarea temperaturii corpului: de exemplu in boli severe ale inimii,  ficatului,  plamanilor,  creierul ( traumatisme severe, hemoragii cerebrale, accidente vasculare ),  dar si in consumul de alcool, de droguri, unele medicamente, hipotiroidism.
Diagnosticarea hipotermiei se face prin masurarea temperaturii corporale.  La copilul mic care nu stie sa vorbeasca ar trebui sa ne atraga atentia ca este mai palid, mai apatic.
Primele masuri care pot fi luate sunt aducerea persoanei intr-un loc uscat si cald; daca acest lucru nu este posibil protejarea ei de vant si frig si asezarea ei pe o patura calda si uscata. Se acopera cu patura, se lasa doar fata descoperita. Se scot sau se taie hainele ude. Se evita miscarile pe cat posibil deoarece pot determina batai neregulate ale inimii (daca temperature este de aproximativ 30ºC);  se evita frecarea pielii, poate declansa oprirea inimii  (sub 32º C).  Se poate incalzi cealalta persoana asezandu-te cu corpul dezbracat langa ea prin contactul direct al pielii si acoperirea cu paturi a ambelor corpuri. Daca persoana este constienta poate sa bea ceva cald, indulcit, fara alcool sau cofeina ( cele doua favorizeaza pierderea de caldura). Nu se administreaza bauturi persoanelor inconstiente pentru ca se ineaca.
Daca persoana este inconstienta se monitorizeaza pulsul si respiratia.  Se pot incepe manevre de resuscitare daca pulsul si respiratia sunt rare daca aceste manevre se cunosc.
Nu se inclzeste prea rapid o persoana, de exemplu folosind o baie calda sau o lampa. Se pot folosi radiatoare, sticle cu apa calda, paturi electrice, dar incalzirea se face treptat fara ca sursa de caldura sa fie prea aproape sau prea fierbinte. In caz contrar poate arde pielea. Sticlele calde sau patura electrica sau o compresa calda se pun in zona gatului, pieptului, abdomenului nu pe brate sau picioare. Cazurile severe se trateaza doar in spital.
Doar in cazul unei afectari severe neurologice, traumatism, hemoragie, accident vascular la nivelul creierului sau maduvei spinarii poate apare hipotermia la copil. In tumorile hipotalamice nu sunt citate ca si simptome hipotermia / hipertermia.

ma ajuta daca distribui...
newsletter

Scris in categoria: ArticoleManifestariToate

Taguri:

RSSComentarii (0)

URL Trackback

Comentariile sunt închise.