Neurontin

neurontin

neurontin

Denumirea comerciala a produsului : Neurontin capsule 100 mg,

Neurontin capsule 300 mg, Neurontin capsule 400 mg

Compozitie cantitativa si calitativa
Gabapentin este disponibil sub forma de capsule pentru administrare orala, continand 100 mg, 300 mg si 400 mg substanta activa. Pentru excipienti a se vedea 6.1.
Forma farmaceutica: Capsule

Date clinice
4.1 Indicatii- terapeutice a Neurontin-ului
Epilepsie:
Gabapentinul este indicat ca monoterapie in tratamentul pacientilor cu convulsii partiale, cu sau fara fenomene de generalizare secundara, la adulti si copii cu varsta peste 12 ani. Siguranata si eficacitatea monoterapiei la copii cu varsta sub 12 ani nu au fost inca determinate.
Gabapentinul este indicat si in tratamentul asociat al convulsiilor partiale, cu sau fara fenomene de generalizare secundara, la adulti si copii incepand cu varsta de 3 ani. Siguranta si eficacitatea acestui tratament asociat la copii cu varsta sub 3 ani nu au fost inca determinate.

Durerea neuropata:
Gabapentinul este indicat in tratamentul durerii neuropate la adulti incepand cu varsta de 18 ani. Siguranta si eficacitatea acestui tratament la pacienti cu varsta sub 18 ani nu au fost inca determinate.

4.2. Dozele, modul si durata de administrare al Neurontin-ului: se administreaza oral, indiferent de orarul meselor.
Epilepsie:
Adulti si copii cu varsta peste 12 ani:
In cadrul studiilor clinice, doza eficace s-a situat intre 900 mg/zi si 3600 mg/zi. Tratamentul poate fi initiat cu 300 mg de trei ori pe zi (TID) din prima zi, sau titrand doza, asa cum este indicat in TABELUL 1. Apoi, doza poate fi crescuta, cu administrare divizata in trei doze egale, pana la o doza maxima de 3600 mg/zi. in cadrul studiilor clinice deschise, pe termen lung, au fost tolerate doze de pana la 4800 mg/zi. Intervalul maxim intre doua administrari, in cazul administrarii de trei ori pe zi, nu trebuie sa depaseasca 12 ore, pentru a evita convulsiile de rebound.

Copii cu varsta intre 3 si 12 ani:
Doza eficace de gabapentin este de 25-35 mg/kg/zi, divizat in trei doze egale (de 3 ori pe zi), asa cum este indicat in TABELUL 2. Titrarea initiala pana la o doza eficace poate fi facuta pe perioada a trei zile, administrand 10 mg/kg/zi in prima zi, 20 mg/kg/zi in a doua zi si 30 mg/kg/zi in a treia zi, asa cum este indicat in TABELUL 3. Apoi, doza poate fi crescuta, cu administrare divizata in trei doze egale, pana la doza maxima de 35 mg/kg/zi. in cadrul studiilor clinice pe termen lung au fost bine tolerate doze de pana la 40-50 mg/kg/zi.

QD = o data pe zi
BID = de doua ori pe zi
TID = de trei ori pe zi
Nu este necesara monitorizarea concentratiei plasmatice de gabapentin pentru a optimiza tratamentul cu acesta. in plus, gabapentin poate fi folosit in asociere cu alte medicamente antiepileptice, fara riscul influentarii concentratiilor plasmatice de gabapentin sau a concentratiilor serice ale celorlalte medicamente antiepileptice. Daca se intrerupe tratamentul cu gabapentin si/sau se adauga un alt medicament antiepileptic, acest lucru se face treptat, timp de minimum o saptamana.

Durerea neuropata la adulti:
Doza initiala este de 900 mg/zi, divizat in trei doze egale si titrat, daca este necesar, in functie de raspuns, pana la o doza maxima de 3600 mg/zi.
Ajustarea dozei la pacientii cu alterarea functiei renale, in tratamentul durerii neuropate sau epilepsiei:
La pacientii cu alterarea functiei renale se recomanda ajustarea dozei, asa cum este indicat:

” Doza zilnica totala trebuie administrata TID. Dozele la pacientii cu functie renala normala (clearance al creatininei > 80 ml/min) se situeaza intre 900 si 3600 mg/zi. La pacientii cu insuficienta renala (clearance al creatininei < 79 ml/min) se folosesc doze mai mici. Se administreaza 300 mg o data la doua zile.

Ajustarea dozei la pacientii hemodializati:
La pacientii hemodializati si care nu au primit niciodata gabapentin, se recomanda o doza initiala de 300-400 mg, urmata de 200-300 mg gabapentin la fiecare 4 ore de sedinta de hemodializa.

Contraindicatii ale Neurontin-ului
Gabapentinul este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la gabapentin sau compusii lui.

Atentionari si precautii speciale pentru Neurontin
Desi nu exista dovezi privind aparitia convulsiilor de rebound in cazul gabapentinului, intreruperea brusca a tratamentului antiepileptic la pacientii epileptici poate duce la status epilepticus. Daca medicul considera necesara reducerea dozei, intreruperea sau inlocuirea tratamentului cu alt medicament antiepileptic, acest lucru trebuie facut in mod treptat, timp de minimum o saptamana. In general, gabapentinul nu este considerat eficace in tratamentul absentelor epileptice. Informatii pentru pacient:
Pentru siguranta si eficacitatea tratamentului cu gabapentin, pacientul trebuie sa primeasca urmatoarele informatii si instructiuni:
1. Informati medicul despre orice medicament sau alcool, pe care intentionati sa le luati sau deja le luati in timpul tratamentului cu gabapentin.
2. Trebuie sa anuntati medicul daca sunteti insarcinata sau intentionati sa ramaneti insarcinata in timpul tratamentului cu gabapentin.
3. Gabapentinul este excretat in laptele matern, iar efectul aupra sugarului alaptat nu se cunoaste. Trebuie sa informati medicul daca alaptati. (A se vedea pct. 4.6- Sarcina si alaptare: Administrarea la femeile care alapteaza.)
4. Gabapentinul poate sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a lucra cu utilaje potential periculoase. Pana nu se obtine confirmarea faptului ca acest medicament nu va afecteaza aceste capacitati, nu conduceti vehicule si nu lucrati cu utilaje potential periculoase.
5. Nu lasati sa treaca mai mult de 12 ore de la o administrare la alta, pentru a preveni convulsiile de recadere.

4.5 Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni nu Neurontin
Nu au fost observate interactiuni intre gabapentin si fenobarbital, fenitoin, acid valproic sau carbamazepina. Farmacocinetica gabapentinului in stadiul de platou este similara cu cea de la subiectii sanatosi si de la pacientii epileptici tratati cu medicamentele antiepileptice amintite. Administrarea concomitenta de gabapentin cu contraceptive orale continand noretindrone si/ sau etinilestradiol nu influenteaza farmacocinetica de platou a niciunuia dintre aceste medicamente. Administrarea concomitenta de gabapentin cu antiacide continand aluminiu si magneziu reduce biodisponibilitatea gabapentinului cu aproximativ 20%. Se recomanda administrarea gabapentinului la aproximativ 2 ore de la administrarea antiacidelor. Excretia renala de gabapentin nu este afectata de probenecid. S-a observat o diminuare usoara a excretiei de gabapentin la administrarea concomitenta de cimetidina, dar fara semnificatie clinica.
Teste de laborator:
Cand gabapentinul a fost adaugat tratamentului cu alte medicamente antiepileptice, s-a observat aparitia de rezultate fals-pozitive ale testarii cu trusa dispstick Ames N-Multistix SG®. in acest caz, pentru determinarea proteinuriei se recomanda teste mai specifice, cum este precipitarea cu acid sulfosalicilic.

4.6 Sarcina si alaptare
Sarcina:
Nu exista studii adecvate sau bine controlate la femeile insarcinate. Deoarece studiile de reproducere la animale nu sunt totdeauna concludente pentru raspunsul la om, medicamentul se administreaza in sarcina doar daca beneficiul scontat la pacienta justifica riscul potential asupra fatului. (A se vedea pct. 5.3 – Date preclinice de siguranta: Teratogeneza).
Gabapentinul este excretat in laptele uman. Deoarece nu se cunoaste efectul asupra sugarului alaptat, trebuie manifestata prudenta in cazul administrarii la mamele care alapteaza. Gabapentinul se administreaza femeilor care alapteaza doar daca exista un raport favorabil beneficiu terapeutic/risc.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje sub tratament cu Neurontin
Pana cand se confirma ca acest medicament nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, pacientii trebuie sfatuiti sa nu efectueze aceste activitati.

4.8 Reactii adverse ale Neurontin-ului:
Epilepsie:
Siguranta gabapentinului a fost evaluata la peste 2000 de subiecti si pacienti in cadrai studiilor privind terapia asociata, fiind bine tolerat. Dintre acestia, 543 de pacienti au fost inclusi in studii clinice controlate. Deoarece gabapentinul a fost cel mai adesea administrat in combinatie cu alte medicamente antiepileptice, nu a fost posibila determinarea medicamentului care intr-adevar a fost asociat reactiilor adverse inregistrate. De asemenea, gabapentinul a fost evaluat ca monoterapie la peste 600 de pacienti. Reactiile adverse au fost usoare si moderate ca intensitate.
Incidenta reactiilor adverse in studiile clinice controlate de terapie asociata: prezinta lista semnelor si simptomelor aparute in cursul tratamentului, la cel putin 1% din pacientii cu convulsii partiale si inrolati in studii clinice de terapie asociata controlate cu placebo. In aceste studii, la terapia medicamentoasa antiepileptica curenta a fost adaugat gabapentin sau placebo. Reactiile adverse raportate au fost de obicei usoare sau moderate.

” Include tratamentul medicamentos antiepileptic concomitent.
Alte reactii adverse observate in toate studiile clinice:
Terapia asociata:
Reactiile adverse observate la mai putin de 1% din subiectii cu epilepsie tratati cu gabapentin ca terapie asociata in cadrul tuturor studiilor clinice si cu o frecventa mai mica decat cele de mai sus, sunt:
Generale: astenie, indispozitie, edem facial
Cardiovasculare: hipertensiune arteriala
Aparat digestiv: flatulenta, anorexie, gingivita
Hematologice si limfatice: purpura, descrisa cel mai frecvent ca si contuzii in urma traumatismelor fizice
Aparat locomotor: artralgie
Sistem nervos: vertij, hiperkinezie, hiper-, hipo- sau areflexie, parestezie, anxietate, ostilitate
Aparat respirator: pneumonie
Aparat urogenital: infectii urinare
Organe de simt: tulburari de vedere
Monoterapie:In timpul studiilor clinice de monoterapie nu au fost raportate reactii adverse noi si neasteptate. Ametelile, ataxia, somnolenta, parestezia si nistagmusul au avut o frecventa dependenta de doza atunci cand a fost comparata doza de 300 mg cu cea de 3600 mg/zi. Varstnici:In cadrul studiilor clinice a fost administrat gabapentin la 59 subiecti cu varsta de 65 de ani si peste. Profilul reactiilor adverse observate la acestia nu a diferit de cel raportat la subiectii mai tineri. (A se vedea pct. 4.2 – Doze si mod de administrare.) Copii:Cele mai frecvente reactii adverse observate pe parcursul terapiei cu gabapentin asociat altor medicamente antiepileptice la copii cu varsta intre 3 si 12 ani si cu frecventa diferita de cele inregistrate la grupul placebo, au fost infectia virala, febra, greata si/sau varsaturile si somnolenta.

” Include tratamentul medicamentos antiepileptic concomitent
Alte reactii inregistrate la peste 2% din copii si cu o frecventa egala sau mai frecvente decat la grupul placebo au fost: faringita, infectii ale cailor respiratorii superioare, cefalee, rinita, convulsii, diaree, anorexie, tuse si otita medie. intreruperea tratamentului din cauza reactiilor adverse:
Terapia asociata:
Aproximativ 7% din cei peste 2000 de voluntari sanatosi si pacienti cu epilepsie, spasticitate sau migrena si care au primit gabapentin in cadrul studiilor clinice, au fost exclusi din studii din cauza reactiilor adverse. In toate studiile clinice, cele mai frecvente reactii care au contribuit la intreruperea tratamentului cu gabapentin au fost: somnolenta, ataxia, ametelile, oboseala, greata si/sau varsaturile. Aproape toti subiectii au avut reactii multiple, dar apreciate ca lipsite de importanta.
Monoterapia:
Aproximativ 8% din cei 659 de pacienti care au primit gabapentin ca monoterapie sau au fost trecuti pe monoterapie in cadrul studiilor clinice, au intrerupt tratamentul din cauza reactiilor adverse. Cele mai frecvente reactii adverse asociate intreruperii tratamentului au fost: ametelile, nervozitatea, cresterea in greutate, greata si/sau varsaturile si somnolenta.
Copii:
Aproximativ 8% din cei 292 de copii cu varste intre 3 si 12 ani si care au primit gabapentin in cadrul studiilor clinice, au intrerupt tratamentul din cauza unei reactii adverse. Cele mai frecvente reactii adverse asociate intreruperii tratamentului la copii au fost: somnolenta, hiperkinezia si ostilitatea.

Durerea neuropata:

Experienta postmarketing:
Au fost raportate decese bruste, inexplicabile, fara relatie cauzala cu tratamentul cu gabapentin. Alte reactii adverse postmarketing au fost: incontinenta urinara, pancreatita, eritemul multiform, sindromul Stevens-Johnson, fluctuatii ale glicemiei la pacientii diabetici si cresterea valorilor functionale hepatice.

4.9 Supradozare cu Neurontin
La supradoze de gabapentin de pana la 49 g au fost raportate fenomene de intoxicatie acuta care au pus viata in pericol. Simptomele de supradozaj au inclus: ameteli, diplopie, disartrie, somnolenta, letargie si diaree usoara.
Dupa un tratament de sustinere, toti pacientii au fost recuperati. Absorbtia redusa a gabapentinului la doze mari poate limita absorbtia medicamentului si in cazul supradozarii si, in consecinta, sa reduca gradul de intoxicatie din cauza supradozarii.
Desi gabapentinul poate fi inlaturat prin hemodializa, din experienta acumulata rezulta ca aceasta nu este de obicei necesara. Totusi, la pacientii cu insuficienta renala severa hemodializa poate fi necesara.
La soareci si sobolani, cu ocazia administrarii de gabapentin 8000 mg/kg, nu a fost identificata doza orala letala de gabapentin. Semnele de intoxicatie acuta la animale au inclus: ataxia, dificultatile de respiratie, ptoza, hipoactivitatea sua hiperexcitabilitatea.

5. Proprietati farmacologice ale Neurontin-ului
5.1 Proprietati farmacodinamice Grup farmacoterapeutic: alte antiepileptice/alte analgezice si antipiretice. Coduri ATC: N03A X12/N02B G. Gabapentin este un analog structural al neurotransmitatorului GABA (acidul gamma-aminobutiric), dar mecasnismul sau de actiune este diferit de cel al multor alte medicamente care interactioneaza cu sinapsele GABA (valproat, barbiturice, benzodiazepine, inhibitori ai transaminazelor GABA, inhibitori ai recaptarii GABA, agonisti ai GABA si pro-medicamente GABA). Studiile in vitro cu gabapentin radiomarcat au permis descrierea unui nou situs peptidic de legare in tesutul cerebral al sobolanului, la nivelul neocortexului si hipocampului, cu o posibila implicare in actiunea antiepileptica a gabapentinului si a derivatilor sai structurali. Totusi, identificarea si functiile situsului de legare a gabapentinului raman sa fie elucidate. in concentratii clinice normale, gabapentinul nu se leaga de alti receptori pentru medicamente sau neurotransmitatori cerebrali, cum sunt cei pentru GABAA, GABAB, benzodiazepine, glutamat, glicina sau N-metil-d-aspartat. Gabapentinul nu interactioneaza in vitro cu canalele de sodiu, spre deosebire de fenitoin sau carbamazepina. Gabapentinul reduce partial raspunsul la agonistii glutamici ai N-metil-d-aspartatului in anumite teste efectuate in vitro, insa numai la concentratii mai mari de 100 uM, care nu sunt atinse in vivo. In vitro gabapentinul reduce intr-o mica masura eliberea neurotransmitatorilor monoaminici.
Administrarea gabapentinului la sobolani creste turnoverul de GAB A in mai multe regiuni cerebrale, in mod similar cu valproatul de sodiu, desi in alte regiuni decat acesta. Relevanta acestei actiuni multiple a gabapentinului pentru efectul antiepileptic nu este inca elucidata. La animale, gabapentinul patrunde usor in creier si previne convulsiile declansate de electrosocurile maximale sau de substantele cu efect convulsiv, cum sunt inhibitorii sintezei de GABA, precum si din modelele convulsive genetice.

5.2 Proprietati farmacocinetice ale Neurontinului
Biodisponibilitatea gabapentinului nu este proportionala cu doza: pe masura ce doza creste, biodisponibilitatea descreste.
Dupa administrarea orala, concentratiile plasmatice maxime de gabapentin apar la 2-3 ore.
Biodisponibilitatea absoluta a capsulelor de gabapentin este de aproximativ 60%. Alimentele, inclusiv cele bogate in grasimi, nu afecteaza farmacocinetica gabapentinului. Eliminarea gabapentinului din plasma este cel mai bine descrisa de farmacocinetica lineara.
Timpul de injumatatire al gabapentinului este independent de doza si cuprins intre 5 si 7 ore. Farmacocinetica gabapentinului nu este afectata de administrarea repetata, iar concentratiile plasmatice de platou pot fi extrapolate din datele privind doza unica. Desi concentratiile plasmatice de gabapentin au fost in general cuprinse intre 2 ug/ml si 20 ng/ml in studiile clinice, acestea nu au putut anticipa siguranta sau eficacitatea gabapentinului. Concentratiile plasmatice sunt proportionale cu doza, la doze de 300-400 mg administrate la fiecare 8 ore. Parametrii farmacocinetici:

Gabapentinul nu se leaga de proteinele plasmatice si are un volum de distributie egal cu 57,7 litri. La pacientii cu epilepsie, concentratiile de gabapentin in LCR sunt de aproximativ 20%, corespunzator concentratiilor plasmatice de platou. Gabapentinul este eliminat exclusiv pe cale renala. La om, nu exista dovezi privind metabolizarea. Gabapentinul nu induce activitatea oxidazelor cu functie hepatica mixta si responsabile de metabolizarea medicamentelor.
La varstnici si la pacienti cu insuficienta renala, clearance-ul plasmatic al gabapentinului este redus. Rata de eliminare constanta, clearance-ul plasmatic si clearance-ul renal ale gabapentinului sunt direct proportionale cu clearance-ul creatininei.
Gabapentinul este eliminat din plasma prin hemodializa. Se recomanda ajustarea dozelor la pacientii cu functie renala afectata sau care sunt supusi hemodializei.

5.3 Date preclinice de siguranta pentru Neurontin

Carcinogeneza
Gabapentinul a fost introdus in dieta soarecilor in doze de 200, 600 si 2000 mg/kg/zi si a sobolanilor in doze de 250, 1000 si 2000 mg/kg/zi, timp de 2 ani. A fost determinata o crestere statistic semnificativa a incidentei tumorilor pancreatice cu celule acinare doar la sobolanii masculi, la dozele cele mai mari. Concentratiile plasmatice cele mai mari de medicament la doza de 2000 mg/ kg/zi au fost de 10 ori mai mari decat concentratiile plasmatice la om la doze de 3600 mg/zi. Tumorile pancreatice cu celule acinare la sobolanii masculi au un potential redus de malignizare, nu au afectat rata de supravietuire, nu au metastazat si nu au invadat tesuturile din vecinatate, fiind similare celor din grupul de control. Relevanta acestor tumori pancreatice cu celule acinare la sobolanii masculi pentru riscul carcinogenic la om nu este clara.
Mutageneza:
Gabapentinul nu a demonstrat un potential genotoxic. Nu a demonstrat mutageneza in vitro in cadrul bateriei de teste standard ce folosesc celule bacteriene sau de mamifere. Gabapentinul nu induce aberatii cromozomiale structurale in celulele de mamifere, in vivo sau in vitro si nici formarea de micronuclei in maduva osoasa a hamsterilor.
Afectarea fertilitatii:Nu a fost observat nici un efect advers asupra fertilitatii sau capacitatii de reproducere la sobolani, la doze de pana la 2000 mg/kg (de aproximativ 5 ori doza maxima zilnica la om, pe baza raportului kg/m2).

6. Particularitati farmaceutice ale Neurontin-ului

6.1 Lista excipientilor
Fiecare capsula contine si lactoza, amidon de porumb si talc. Continutul invelisului capsulei Neurontin 100 mg capsule Gelatina, laurilsulfat de sodiu, apa purificata, dioxid de titan (E171).
Neurontin 300 mg capsule Gelatina, laurilsulfat de sodiu, apa purificata, dioxid de titan (El71), hidrat de oxid de fer (El72) Neurontin 400 mg capsule Gelatina, laurilsulfat de sodiu, apa purificata, dioxid de titan (E171), oxid de fer (III), oxid de fer hidrat (El72) Cerneala Shellac, indigocarmina (E132), sare de aluminiu, dioxid de titan (E171).

6.2 Incompatibilitati ale Neurontin-ului
Nu se cunosc.
6.3 Perioada de valabilitate a Neurontin-ului
Perioada de valabilitate a medicamentului in ambalajul intact: 3 ani.
6.4 Precautii speciale pentru pastrarea Neurontin-ului
A se pastra la temperatura camerei, intre 15-25°C.

6.5 Natura si continutul ambalajului
Blistere de Alu/PVC/PVDC Marimea ambalajelor
Neurontin 100 mg capsule
Cutii cu 20 si 100 capsule
Neurontin 300 mg si Neurontin 400 mg capsule
Cutii cu 50 si 100 capsule.
6.6 Instructiuni privind pregatirea produsului medicamentos in vederea administrarii si manipularea sa.
Pentru Neurontin nu sunt necesare.

NUMARUL DIN REGISTRUL PRODUSELOR MEDICAMENTOASE
Neurontin 100 mg capsule: 5674 Neurontin 300 mg capsule: 5675 Neurontin 400 mg capsule: 5676.

Scris in categoria: MedicamenteToate

Taguri:

RSSComentarii (0)

URL Trackback

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.