Pipi in pat

pipi in pat

pipi in pat

Pipi in pat, sau  Enurezis,

este emisia involuntara si inconstienta de urina, in primul rind in timpul somnului de noapte sau de prinz. Vorbim de enurezis primar (80% din emisiile involuntare de urina) atunci cand copilul nu a avut nici o perioada in care nu a facut pipi in pat si enurezis secundar cind copilul incepe sa faca pipi in pat dupa o perioada de curatenie. Exista un numar mare de copii, in special cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani care fac pipi in pat. Aceasta duce la dificultati in relatiile cu ceilalti sau la dificultati scolare. Totusi lupta contra enurezisului se cistiga. Nu ezitati sa consultati medicul. Copilul pleaca fara voi la munte, la mare, in tabara, in vacanta. La fiecare din plecarile lui o intrebare va preocupa: “Va face pipi in pat noaptea ?” Trebuie sa stiti ca nu este singurul caz. Numit enurezis de medici aceasta afectiune este intilnita mai frecvent la baieti decit la fete si transforma intreaga viata de familie intr-un cosmar.
UN ADEVARAT COSMAR
Noaptea, parintii trebuie sa se trezeasca pentru a schimba si spala lenjeria, hainele ude. Copilul va suferi cel mai mult in aceasta situatie daca o lasam sa persiste. El se simte nefericit si umilit, isi pierde increderea in sine. Aceasta se poate reflecta in comportamentul lui: rezultate scolare proaste, refuzul de a dormi la un prieten de frica sa nu-i fie descoperit secretul. Nu serveste la nimic sa-l invinovatesti sau sa-l certati. Nici el nu intelege ce i se intimpla, seara nu simte nevoia sa faca pipi, iar apoi se trezeste ud.
MAI MULTE EXPLICATII
Exista mai multe motive pentru care copiii fac pipi in pat:

  • vezica se umple cu cantitate mare de urina in timpul noptii si nu o mai poate retine;
  • vezica este inca imatura si capacitatea ei este prea mica pentru a acumula intreaga cantitate de urina din timpul noptii;
  • somnul copilului este prea profund;
  • poate fi consecinta unei probleme afective sau scolare, divortul parintilor, nasterea unui frate sau un deces.

STOP CU “POLITICA STRUTULUI”
Nu trebuie sa ezitati sa consultati un medic rapid chiar daca copilul are mai putin de 5 ani. Sa asteptati ca aceasta sa treaca de la sine sau cu virsta este un calcul gresit. Este adevarat ca la unii copii afectiunea dispare cu virsta. Dar sa astepti ca aceasta sa se rezolve singura nu este pentru oricine cea mai buna solutie. Mai tirziu aceste momente irosite risca sa se transforme in obiceiuri.

PAS CU PAS SPRE VINDECARE de pipi in pat

Nu exista dubii: pipi in pat se vindeca. Medicul este cel care propune cele mai bune solutii. Vorbind cu el este deja un prim pas spre vindecare. In aceasta prima etapa medicul ii intreba pe parinti si copil circumstantele aparitiei afectiunii, frecventa urinarilor, infirma existenta altei boli. El il linisteste pe micul sau pacient si incearca sa-l motiveze. Ii da citeva indicatii despre ce trebuie sa faca si poate propune un tratament simplu si eficace. Le poate da copilului si parintilor un calendar unde vor desena un norisor pentru noptile cu pipi si un soare pentru cele fara pipi. Una dinte aceste solutii sau mai multe il va ajuta pe copilul vostru sa nu mai faca pipi in pat.
MOTIVEAZA-L PENTRU A CISTIGA
Pentru ca un tratament sa mearga, fiecare trebuie sa se implice. Este necesar sa se instaleze o relatie de incredere intre medic – parinti – copil. Da-i un cadou mic pentru fiecare noapte in care nu a facut pipi in pat ( o bomboana, o ciocolata, o inghetata ) si un cadou mai mare ( o masina, o papusa, mergeti intr-un loc unde ii place: Zoo, Mc Donald’s, teatru de papusi ) pentru trei-patru nopti in care a ramas curat.
PENTRU A-L RESPONSABILIZA
Cereti-i sa va ajute sa spalati lenjeria si hainele murdarite. Explicati-i ce se intimpla in corpul lui pentru a nu se invinovati precum si importanta administrarii medicamentelor.
PENTRU A-L AJUTA
Fa-l sa bea multe lichide in timpul zilei si sa mearga des la toaleta. Daca a fost prescris un tratament nu uita sa i-l dai respectind modul de administare.

Nu va intoarceti la pampers nici, la pipi in pat!

Scris in categoria: EnurezisToate

Taguri:

RSSComentarii (2)

Lasa un comentariu | URL Trackback

  1. […] vezi si: enurezis, pipi in pat […]

  2. […] inainte de culcare, are efect calmant, atrage si retine lichidul pe timpul noptii. Gata cu pipi in pat […]

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.