Sincopa

sincopa

sincopa

Sincopa este cea mai frecventa cauza de pierderea constientei la copil, urmata uneori de cadere.

Se defineste ca o pierdere de scurta durata a constientei ( secunde pana la 1-2 minute ), urmata de cadere, consecinta a unei irigari insuficiente cu sange a creierului. Pacientul este moale, palid, isi revine la stropirea cu apa si, eventual, cateva palme. Foarte rar, pacientul este incordat sau prezinta cateva spasme.
Sincopa apare cel mai adesea cand copilul sta mult in picioare, intr-un mediu neaerisit, aglomerat, supraincalzit ( biserica, mijloace de transport in comun, spitale, scoala, etc. ), cand ii este teama, frica, sau cand este emotionat.

Cauza este scaderea cantitatii de sange care ajunge la nivelul creierului prin ” oprirea” inimii, dilatarea vaselor de sange, sau, ambele. Cel mai frcvent, sincopa se confunde cu o criza de epilepsie. Uneori, si pentru medic este greu sa faca diferenta intre cele doua boli, numai din explicatiile familiei.

In caz de sincopa,

pacientul este de obicei in picioare, intr-un loc aglomerat, neaerisit, este nemancat, are emotii, vede sange. Este intotdeauna treaz si, de obicei, exista astfel de manifestari si la alti membrii ai familiei. Durata episodului este scurta.
Este important si EEG-ul pentru diferentierea celor doua manifestari (sincopa si lipotimia).

Cateva “mituri” despre sincopa si convulsii:

  • Sincopa se produce numai in ortostatism. FALS:  se poate produce si la schimbarea brusca a pozitiei (de exemplu, la ridicarea din pat dupa trezire).
  •  Numai in convulsii se produce emisia involuntara de urina. FALS: daca pacientul are vezica urinara plina, odata cu relaxarea intregii musculaturi se relaxeaza si sfincterul vezical, iar pacientul poate avea si in sincopa emisie involuntara de urina.
  •  Numai in convulsii, pacientul isi musca limba. FALS: foarte rar si in sincopa pacientul isi musca varful limbii.
  •  Daca EEG-ul este normal, nu este vorba despre convulsii. FALS: exista copii care au multe convulsii zilnic si traseele EEG sunt normale.
  •  Daca pacientul nu se zbate si e moale sau nu se invineteste la fata, nu sunt convulsii. FALS: exista asa numitele crize hipotone in care pacientul este moale, la fel ca si la sincopa. Mai frecvent, in crizele de lunga durata, pacientul este cianotic. In cazul crizelor scurte si la copiii foarte mici, cianoza poate lipsi.

Sincopa trebuie investigata pentru a sta linistiti mai apoi.

Scris in categoria: ManifestariToate

Taguri:

RSSComentarii (3)

Lasa un comentariu | URL Trackback

  1. […] si revenirea este rapida daca pacientul se intinde pe pat. In caz contrar ar putea evolua spre sincopa. Lipotimia nu are cauze stabilite … Tratamentul: […]

  2. […] si revenirea este rapida daca pacientul se intinde pe pat. In caz contrar ar putea evolua spre sincopa. Lipotimia nu are cauze stabilite … […]

  3. […] vezi si : Epilepsie la adult – ghid de diagnostic si tratament, Sfaturi pentru copilul cu epilepsie, Regimul de viata la copilul cu epilepsie, Sfaturi pentru parintele cu copil dignosticat cu epilepsie, Convulsii febrile, Sincopa […]

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.