Tipuri de dureri de cap

dureri de cap

dureri de cap

Care sunt tipurile de dureri de cap cu care ne confruntam la copil ?

Copii se plang relativ des de “dureri de cap“, si chiar daca nu facem repede o programare la neurologul pediatru sau la oftalmolog, la medicul de familie sau la pediatru tot tragem o fuga. Problema care apare este din cauza termenului folosit. In general copii spun ca ii doare capul si cand au o durere de dinti, sunt obositi sau se confrunta cu ameteli. Parintele este primul care investigheaza acest lucru si trebuie sa ia in vedere la o astfel de plangere durata, gravitatea si caracteristicile specifice ale unei dureri de cap. Parintele ar trebui sa stie sa faca o distinctie intre o durere de cap daunatoare sau persistenta si una care nu este importanta. Statisticile arata ca la copii sub 15 ani, peste 10 procente acuza dureri de cap sau migrene iar din acestia aproximativ 1% au dureri de cap cronice cauzate de tensiune.

Diferite tipuri de dureri de cap:

A. Migrene
Migrenele sunt dureri de cap ce apar la aproximativ 10% din copii si au caracteristici specifice. Uneori aceste caracteristici se pot suprapune cu dureri de cap cauzate de tensiune de exemplu, in acest caz vorbim de dureri de cap de tip mixt.
mai multe despre migrena

B. Dureri de cap cauzate de tensiune
In general sunt dureri de cap ce apar bilateral (pe ambele parti) si de obicei difuze. Durerea estesurda si flunctuanta, de obicei nu se agraveaza la activitatea fizica (spre deosebire de migrene). Aceasta durere poate sa apara zi de zi si se poate sa fie pe durate intinse de timp. Durerea cedeaza la folosirea calmantelor, dar fiind intinsa ca timp, copilul este impins sa consume multe medicamente, acest lucru ducand la aparitia durerilor de cap de origine medicamentoasa. Tratamentul in acest caz este dificil si necesita grija in administrarea medicamentelor. Profilactic se folosesc antidepresive triciclice ce au si calitatea de a controla durerea, imbunatati somnul si de a controla starea de spirit depresiva ce deseori este asociata cu durerile de cap cronice.

C. Dureri de cap de origine medicamentoasa
Sunt dureri de cap generate de lipsa medicatiei pe baza de cofeina (Tylenol, Motrim) folosita pentru calmarea durerii. Sunt in general dureri de cap ciclice si dispar prompt la medicamentele pe baza de cofeina. Problema este ca durerea reapare dupa cateva ore, in momentul in care cofeina a fost eliminata din organism. Tratamentul acestei dureri de cap poate fi complicat deoarece organismul este dependent de o anumita substanta si, de multe ori s-a ajuns la spitalizare.

D. Dureri de cap “alergice”
In practica, se pot dezvolta dureri de cap ce apar ca urmare a expunerii la orice substanta cum ar fi fumul sau mirosuri de diferite produse alimentare de exemplu. Unele alimente pot provoca dureri de cap dar pot declansa deasemenea migrene cu adevarat. Rapoartele din literatura medicala de specialitate indica faptul ca la aproximativ 17% din copii exista o legatura dinte mancarea ce o ingereaza si durerile de cap. Dinpractica, cred ca procentul este mai ridicat, poate undeva pe la 30%. Alimentele cunoscute pentru ca pot declansa dureri de cap sunt din multe categorii: cremwursti, sunca, salamuri (nitriti), ciocolata (glutamat monosodic MSG), produse alimentare chinezesti, nuci, alune, capsuni, banane, citricele si alimentele c contin cofeina. Trebuie amintit si faptul ca orice medicament luat fara prescriptie medicala poate cauza dureri de cap.

E. Dureri de cap cauzate de stres
Sunt dureri de cap comune la toate grupele de varste si sunt asociate direct cu stresul vietii cotidiene. Oboseala, stresul, efort de diferite tipuri sau somn prea mult pot declansa aceste dureri de cap. Durerile de cp cauzate de stres nu au caracteristici migranoase (greata, varsaturi, oboseala, sensibilitate la lumina). Tratamentul este orientat catre eliminarea stresului si cu administrarea de analgezice.

F. Dureri de cap cauzate de efort
Aceste dureri de cap au caracteristici destul de clare in sensul ca incep brusc si intens si se dezvolta rapid. Au intotdeauna un caracter acut si de obicei apar odata cu inceperea efortului. Din fericire aceste dureri de cap raspund rapid la tratamentul cu Indocin (sau alte medicamente anti-inflamatorii puternice). Multi dintre copii care sufera de astfel de dureri de cap raspund bine si la Ibuprofen care este un anti-inflamator mai bland si care se recomanda a fi administart cu o jumatate de ora inaintea inceperii efortului.

G. Dureri de cap cauzate de oboseala ochilor
Oboseala ochilor este o motivatie frecventa a durerilor de cap dar de multe ori nefondata. Este usor de rezolvat, cu o ora de odihna sau somn. Nu necesita medicamentatie. In general apare ca nereguli a fixarii globului ocular si mai putin din cauza erorilor de refractie. Este indicat daca persista sa consultati un medic oftalmolog.

Alte dureri de cap cauzate de afectiuni medicale.

Scris in categoria: Dureri de capToate

Taguri:

RSSComentarii (0)

URL Trackback

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.