Agenezia de corp calos

corp calos si sectiune

corp calos si sectiune

Corp calos – structura anatomica importanta

ce leaga cele doua jumatati ale creierului (emisferele cerebrale).

Corpul calos are forma de arc in lungime de 7 pana la 9 centimetri si se intinde anterior de la lobul frontal (situat in partea din fata a craniului) pana la lobul occipital (situat in partea din spate sau posterioara a craniului).

Rolul sau este de afavoriza schimbul de informatii intre cele doua emisfere cerebrale, devenind astfel important in limbaj, citit, scris, atentie, memorie, emotii si trairi.

Pentru a intelege importanta acestei structuri trebuie spus ca ea lipseste de la pasari, reptile, amfibieni, pesti si chiar la mamiferele inferioare.

Pe masura ce creierul animalelor devine mai mare, structura numita corp calos devine mai dezvoltata pentru a permite transmiterea rapida a informatiilor intre cele doua emisfere. Totusi, nu exista o diferenta intre marimea corpului calos la om si la maimuta, de aceea, informatia este transmisa de doua ori mai incet la oameni fata de macaci.

Agenezia de corp calos

Corpul calos apare in luna 2-3 in viata intrauterina. El poate lipsi complet si atunci vorbim despre o afectiune numita agenezie totala de corp calos sau doar partial si atunci afectiunea poarta numele de agenezie partiala de corp calos.

In general lipseste partea posterioara deoarece dezvoltarea corpului calos se face dinspre anterior inspre posterior.

Agenezia de corp calos este o afectiune destul de frecventa ce  apare in unul pana la trei cazuri la 1000 de nasteri. Cauzele bolii sunt multiple. Agenezia toatala de corp calos apare secundar:

  • unor boli genetice transmise de la parinti sau bunici,
  • unor boli cromozomiale (adica bolile unde exista un numar anormal de cromozomi, mai mare sau mai mic la copil),
  • unor factori toxici cum ar fi consumul de alcool ce poate duce secundar la sindrom alcool fetal sau hiperglicemia materna
  • infectii, de exemplu: rubeola car instalata in lunile 2-3 de sarcina duce la distrugerea de corp calos.

Agaenezia partiala de corp calos apare secundar unor infectii sau unor tulburari vasculare care survin mai tarziu, cand corpul calos este deja format si se distruge doar o parte a acetsuia.

Exista si forme fara simptome clinice. La majoritatea semnele clinice apar inainte de 2 ani si se manifesta prin”

  • craniu cu dimensiuni mai mari, rar craniu mai mic,
  • intarziere in dezvoltarea motorie,
  • retard mental (de la usor la sever),
  • convulsii,
  • anomalii oculare: ochi mai mici sau mai indepartati, afectarea retinei, modificari uneori vizibile doar la fundul de ochi,
  • anomalii endocrine, secundare afectarii hipotalamusului,
  • anomalii cardiace,
  • anomaliiurinare,
  • anomalii ale limbii, gingiilor, degetelor.

Se asociaza de asemenea cu alte malformatii cerebrale secundare formarii necorespunzatoare a creierului sau al disfunctiei acestuia. Aparitia acestei malformatii nu presupune prezenta tuturor simptomelor mentionate sau afectarea si altor organe dar primele 4 – 5 simptome sunt in general prezente.

Diagnosticul ageneziei de corp calos se poate pune antenatal prin ecografie, RMN, sau dupa aparitia simptomelor, cand se incearca identificarea unei cauze a simptomelor mentionate prin CT, RMN, ecografie transfrontanelara. Identificarea antenatala a malformatiei se face in jurul varstei de 20 saptamani de gestatie, iar decizia intreruperii sarcinii este destul de dificila  deoarece copilul s-ar putea dezvolta normal.

Asocierea cu alte malformatii cerebrale identificate prin RMN, modificari ale cariotipului fetal evidentiate prin amniocenteza sugereaza o evolutie ulterior nefavorabila copilului.

Nu exista un tratament specific al afectiunii, doar a simptomelor:

  • tratarea convulsiilor,
  • kinetoterapie pentru retardul motor,
  • stimulare psihica pentru retardul psihic.

Scris in categoria: ArticoleManifestariToate

Taguri:

RSSComentarii (2)

Lasa un comentariu | URL Trackback

  1. […] Dandy – Walker asociaza si alte malformatii cerebrale in 70% din cazuri, de exemplu agenezia de corp calos si malformatii ale altor organe in 20 – 30% din cazuri: cardiace, urinare, ale fetei, […]

  2. […] care este localizat în jumătatea opusă., asimetria fetei. Epilepsia simptomatica asociata cu agenezie partiala de corp calos sau […]

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.