Durere de cap cauzata de afectiuni medicale

durere de cap

durere de cap

Durere de cap cauzata de alte afectiuni medicale:

In afara de o durere de cap ce apare ca raspuns al organismului la diferiti stimuli, efort, stres, exista si dureri de cap cauzate de anumite afectiuni care atunci cand se instaleaza este posibil sa ascunda diferite patologii. Nu sunt foarte multe ca numar dar parintele care se confrunta cu un copil cu durere de cap, ar trebui sa le cunoasca.

A. Tumora cerebrala
O tumora cerebrala este o cauza importanta si grava care aduce copii la neurolog pentru un consult sau o evaluare. Tumorile cerebrale sunt mai frecvente in prezent iar majoritatea cazurilor nu dau de la inceput durere de cap. Pe masura ce tumora evolueaza, prin comprimarea creierului apare o crestere a  tensiunii intercraniene si secundar apare durere de cap care in general are o agravare progresiva de-a lungul timpului. In aceste cazuri apare durere de capin timpul noptii sau la intinderea in pat ce poate fsociata cu greata si varsaturi. Trebuie totusi sa amintim ca tabloul difera mult de la caz la caz.

B. Meningita
In segmentul de varsta pediatrica, meningita este o afectiune careia trebuie sa ii acordam toata atentia. Cauzata de bacterii si virusuri, mai rar de paraziti,  trebuie diagnosticata si tratata cat mai prompt. Semnele clinice clare care ne ajuta sa diagnosticam meningita sunt: febra, durere de cap, varsaturi, gatul intepenit sau redoare de ceafa, stare de letargie, fotofobie.

C. Alte infectii
Encefalita sau  alte infectii bacteriene sau nonbacteriene care cauzeaza febra, chiar si atunci cand nu este implicat Sistemul Nervos Central pot provoca durere de cap. Perioada de febra este insotita de durere de cap, aceasta se remite cand copilul este afebril.

D. Sinuzita
Este o afectiune destul de frecventa care cauzeaza durere de cap, de multe ori insa nu este cauza reala a acestei patologii. Multi copii cu migrena sau durere de cap cauzate de un factor psihogen ajung la medicul specialist pentru un consult. Sinuzita, evident nu este ratata in diagnosticul diferential dar trebuie evaluata in mod corespunzator. In cazul sinuzitei, durerea de cap este mai profunda atunci cand va aplecati si in general durerea este asociata cu presiune sau chiar durere la nivelul sinusurilor. Este destul de usor de diagnosticat si de multe ori ajunge o radiografie SAF (Sinusurile Anterioare ale Fetei). Frecvent insa se asociaza cu rinoree, o “descarcare” de culoare verzuie.

E. Durere de cap posttraumatica
In urma unui traumatism cranian sever, cu o comotie cerebrala, o persoana poate dezvolta durere de cap cronica, care insa dispare treptat.  Exista totusi cazuri in care pacientii au ramas cu o durere de ca. In urma unei comotii cerebrale, apar si tulburari de somn, probleme de invatare, iritabilitate, deficit de atentie si chiar schimbari de personalitate.

F. Durere de cap cauzata de sindromul articulatiei temporomandibulare (ATM)
ATM este un sindrom frecvent la adolescenti si este cauzat de inflamarea sau afectarea articulatiei care conecteaza maxilarul cu restul craniului. Astfel, mestecatul induce durere ce poate radia in sus catre ureche si chiar catre frunte. Durerea poate fi severa, punctiforma sau radianta, la nivelul unei jumatati a craniului sau chiar difuza. Tratamentul este asigurat de un stabilizator de noapte al maxilarului (bretele) sau de chirurgie orala. Antiinflamatoarele sunt de un real ajutor dar nu trebuie administrate in exces. Diagnosticul cat mai exact se pune in urma unui RMN al articulatiei temporomandibulare.

G. Durere de cap cauzata de lovirea  gatului
Loviturile la cap sau la gat pot provoca o durere de cap cronica, occipitala.

H. Epilepsia, cauza pentru o durere de cap
Copiii cu convulsii pot avea durere de cap in urma unei convulsii. In cazuri rare crizele sunt precedate sau urmate de durere de cap.

I. Durere de cap cauzata de factori psihogeni
Printre acesti factori se numara: stresul scolar, stresul intrafamilial, stresul de a merge la gradinita. Pentru a ajunge la aceasta concluzie trebuie sa excludem toate celelalte cauza organice de durere de cap.

J. Tulburare de vedere
O cauza frecventa de durere de cap este tulburarea de vedere. Un copil care nu vede bine si ochii lui fac efort de a citi sau de a privi la tabla, se poate plange de durere de cap. De aceea vizita la oftalmlog este un moment important pentru diagnosticarea cauzei de durere de cap.

K.  Hipertensiunea arteriala
O durere de cap cu localizare occipitala este o cauza rara de hipertensiune arteriala la copil. Desi acest simptomapare inspecial la adulti nu este exclusa aparitia de dureri de cap in aceasta patologie.

Nu sunt toate afectiunile medicale care pot fi urmate de durere de cap, dar sunt cele mai raspandite.

Scris in categoria: Dureri de capToate

Taguri:

RSSComentarii (1)

Lasa un comentariu | URL Trackback

  1. […] Alte dureri de cap cauzate de afectiuni medicale. […]

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.