“Miscari in oglinda”

Miscari in oglinda

Miscari in oglinda

Miscarea in oglinda este o afectiune rar intalnita in neurologie, dar foarte interesanta.

Traducerea denumirii din limba engleza “mirror mouvement” pare stangace.

Miscarea in oglinda inseamna o miscare involuntara, controlateral, simultana cu o miscare normala. De exemplu, atunci cand vrei sa iei un pix cu mana dreapta, mana stanga va face aceiasi miscare, de a lua un pix imaginar.

Miscarea poate aparea la copiii normali, pana la varsta de 10 ani. Disparitia miscarii coincide cu mielinizarea corpului calos. Dupa aceasta varsta miscarea in oglinda poate sugera prezenta unei boli.

Afectiunile in care aceasta miscare in oglinda este patologica sunt:

  1. Paralizie cerebrala. Cei mai multi copii au hemipareza, iar cand isi misca partea paralizata, apar miscari in oglinda in partea neafectata sau invers. Miscarea poate fi prezenta la nivelul membrului superior sau la nivelul membrului inferior.
  2. Epilepsia simptomatica care se asociaza cu atrofia unei emisfere cerebrale. Exista si un sindrom numit Dyke–Davidoff–Masson care asociaza: atrofia unei emisfere cerebrale, epilepsie rezistenta la tratament, retard mental, hemipareza sau hemiplegie, miscari in oglinda controlateral, asimetria fetei. Epilepsia simptomatica asociata cu agenezie partiala de corp calos sau schizencefalie.
  3. Malformatii ale jonctiunii craniovertebrale: Arnold Chiari tip 2, siringomielie, Sindromul Klippel Feil.
  4. Boala Parkinson – rara la copil.
  5. Infarct hemoragic in lobul parietal posterior. Miscarea in oglinda apare in perioada de recuperare a parezei, nu este influentata de lateralitate (daca pacientul este stangaci sau dreptaci), apare in bratul paretic sau cel normal.
  6. Tulburarea obsesiv conpulsiva. Miscarea in oglinda a persistat chiar daca boala a fost controlata cu medicatie psihiatrica.
  7. Ataxia Friedrich.
  8. Fenilcetonuria.
  9. Scleroza laterala amiotrofica
  10. Sindromul Kallman: lipsa mirosului, surditate, palatoschizis/cheiloschizis, amenoree sau absenta testiculilor, afectare renala, miscari in oglinda, afectarea vederii colorate.
S-a descris si o forma congenitala de miscare in oglinda asociata cu ptoza palpebrala (caderea pleoapei) si enurezis.
Exista si o forma familiala a acestei miscari care se transmite fiecarei generatii. Miscarea in oglinda este prezenta de la nastere sau apare in mica copilarie, indivizii sunt normali neurologic si au RMN-ul fara modificari. Unii isi pot inhiba miscarea anormala.

Nu exista un tratament specific al acestei miscari.

Este necesara investigarea miscarilor in oglinda prin RMN cerebral si de coloana cervicala pentru identificarea cauzei, desi majoritatea bolilor descrise se manifesta si prin alte simptome mult mai evidente.

 

Scris in categoria: AfectiuniToate

Taguri:

RSSComentarii (0)

URL Trackback

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.