“Miscari in oglinda”
Scris de dr. Aurelia Dogaru pe data de aug. 04, 2013 cu Comentarii 0
Miscarea in oglinda este o afectiune rar intalnita in neurologie, dar foarte interesanta.
Traducerea denumirii din limba engleza “mirror mouvement” pare stangace.
Miscarea in oglinda inseamna o miscare involuntara, controlateral, simultana cu o miscare normala. De exemplu, atunci cand vrei sa iei un pix cu mana dreapta, mana stanga va face aceiasi miscare, de a lua un pix imaginar.
Miscarea poate aparea la copiii normali, pana la varsta de 10 ani. Disparitia miscarii coincide cu mielinizarea corpului calos. Dupa aceasta varsta miscarea in oglinda poate sugera prezenta unei boli.
Afectiunile in care aceasta miscare in oglinda este patologica sunt:
- Paralizie cerebrala. Cei mai multi copii au hemipareza, iar cand isi misca partea paralizata, apar miscari in oglinda in partea neafectata sau invers. Miscarea poate fi prezenta la nivelul membrului superior sau la nivelul membrului inferior.
- Epilepsia simptomatica care se asociaza cu atrofia unei emisfere cerebrale. Exista si un sindrom numit Dyke–Davidoff–Masson care asociaza: atrofia unei emisfere cerebrale, epilepsie rezistenta la tratament, retard mental, hemipareza sau hemiplegie, miscari in oglinda controlateral, asimetria fetei. Epilepsia simptomatica asociata cu agenezie partiala de corp calos sau schizencefalie.
- Malformatii ale jonctiunii craniovertebrale: Arnold Chiari tip 2, siringomielie, Sindromul Klippel Feil.
- Boala Parkinson – rara la copil.
- Infarct hemoragic in lobul parietal posterior. Miscarea in oglinda apare in perioada de recuperare a parezei, nu este influentata de lateralitate (daca pacientul este stangaci sau dreptaci), apare in bratul paretic sau cel normal.
- Tulburarea obsesiv conpulsiva. Miscarea in oglinda a persistat chiar daca boala a fost controlata cu medicatie psihiatrica.
- Ataxia Friedrich.
- Fenilcetonuria.
- Scleroza laterala amiotrofica
- Sindromul Kallman: lipsa mirosului, surditate, palatoschizis/cheiloschizis, amenoree sau absenta testiculilor, afectare renala, miscari in oglinda, afectarea vederii colorate.
Nu exista un tratament specific al acestei miscari.