Genetica moleculara a epilepsiei

Genetica moleculara a epilepsiei astazi

Genetica moleculara a epilepsiei astazi

Descoperiri recente in genetica moleculara au insemnat utilizarea tot mai larga de teste genetice in practica clinica de rutina a  neurologilor pediatri. Nu a fost o crestere constanta  asociata cu epilepsia. Testarea genetica in epilepsii este abia la inceput si datorita costurilor de laborator nu este inca practicata pe scara larga. Cu aparitia de noi tehnologii de screening acest fapt promite sa se extinda exponential atat pentru cunoastere dar si ca utilitate clinica. Pentru a maximiza valoarea acestor noi informatii trebuie sa se extrapoleze rapid catre descoperirile genetice pentru a informa pacientii de diagnosticul lor, prognoza, riscul de recurenta si optiunile de gestionare  clinica disponibile pentru starea lor specifica (ma refer aici din punct de vedere genetic). Rezultatele complete, extrem de specifice si sensibile a testelor genetice ar îmbunatati gestionarea pacientilor de catre neurologi si geneticieni. In continuare, cateva informatii despre cele mai recente evolutii in testarea genetica clinica pentru epilepsie si noile platforme de genetica moleculara, care vor permite dezvoltarea noilor platforme de screening genetic.

Cateva cuvinte despre genetica moleculara a epilepsiei.

Epilepsia este o afectiune comuna, cu o incidenta de pana la opt la mie. Intr-o proportie de aproximativ 20% din cazuri, exista o cauza exterioara ce a declansat-o cum ar fi traume sau accidente vasculare cerebrale dar diferenta majora care ramane este datorata factorilor genetici. Asa se explica estimarile de mostenire de aproximativ 70% obtinute din studiile pe gemeni cu epilepsie fara o cauza cunoscuta. In ultimii 15 ani s-au facut realizari majore in detectarea noilor gene de epilepsie Mendel. Au fost identificate o serie de gene definitiv asociate cu epilepsia. Aceste progrese au dus la intelegerea patogenezei epilepsiei prin studii de familie sau pacienti sporadici. In ciuda acestor fapte, stabilirea contributiei genetice la epilepsiile comune ramane o provocare. Exista dovezi ca si la acestea factorul mostenire de aceasta data de mai multe gene (numit factor poligenic) este important, chiar daca exista sau nu influiente de mediu. Aceste dovezi includ date clinice ale riscului de recurenta la rude si familie.

Contributii la epilepsii comune.

Legatura de cauzalitate la epilepsii comune este un continuum biologic ca urmare a suprapunerii dintre cazurile genetice si cazurile dobandite. Printre epilepsiile genetice factorul poligenic este predominant, iar marea majoritate raman nerezolvate sau prea putin investigate. Cu toate ca in acest moment exista avansuri notabile de cercetare in cazul epilepsiilor monogenice, acest fapt inca nu s-a tradus in utilizarea pe scara larga in clinica. Acest decalaj  dintre descoperiri provenite din cercetare si practica de clinica reflecta faptul ca testele de diagnosticare sunt inca efectuate folosind tehnologie  clasica, bazata pe metoda Sanger  adesea scumpe si inaccesibile. Aceste secvente de ADN sunt foarte utile, dar sunt limitate si se obtin lent. Aceasta face ca succesiunea extinsa a tuturor genelor responsabile de epilepsie cunoscute sa fie costisitoare si consumatoare de timp. Din acest motiv, chiar si in centre mari, doar un numar foarte mic de gene sunt analizate pentru mutatii, si, ca rezultat, in multe cazuri de epilepsie investigate genetic un procent mare de persoane cu epilepsie cu cauza genetica potential diagnosticabila nu este recunoscuta. Aceste limitari subliniaza nevoia de noi tehnologii de secventiere a ADN-ului pentru a permite screening-ul complet al tuturor genelor cunoscute ca declansatoare a epilepsiei intr-un mod rapid si eficient.

Exista acum platforme mari de analiza ADN foarte promitatoare pentru diagnosticarea epilepsiilor ce ofera inalta precizie si costuri mici. Aceste platforme au fost optimizate pentru screening-ul regiunilor selectate si sensibilitate mare pentru a detecta toate tipurile de mutatii cunoscute la nivel de gena. Mai mult decat atat cantitatea de material de analizat este mica, sunt extrem de fiabile si eficiente (inclusiv din punct de vedere al pretului).

Asteptam aceste platforme si in Romania pentru a putea oferi pacientilor teste clinice cuprinzatoare pentru epilepsie si  nu numai.

Scris in categoria: Boli geneticeEpilepsieToate

Taguri:

RSSComentarii (0)

URL Trackback

Lasa un comentariu

Trebuie sa fiti logat pentru a posta un comentariu.